Dom i hvidvasksag: Kunder dækkede selv af for videoovervågningen

Der var klare tegn på, at de to mænd i vekselbureauet udmærket var klar over, at de hvidvaskede penge. Det fremgår af dommen.

Det er herinde, på et vekselkontor på Nørrebro i København, at en lang række kriminelle har fået hjælp til at vaske deres penge hvide. (Foto: DR Nyheder)

Videooptagelser har givet anklagemyndigheden et godt billede af, hvad der er sket i det vekselkontor, der netop er dømt for at hvidvaske for 184 millioner kroner.

Videooptagelserne viste, at vekselkontoret var særligt indrettet. Der var tre kasser. Og så var der en kasse, der var skjult bag en dør, der blev kaldt "slusen". Her blev udvalgte kunder lukket ind.

Der var omfattende videoovervågning på vekselkontoret, men ikke i dette rum. Enkelte kunder blev også lukket ned i kælderen. Og en var så vant til at komme i kontoret, at han selv dækkede videokameraet til.

Både i kælderen og i slusen foregik noget, som kun kunne opfattes som om, der blev vekslet meget store beløb for kunder, som ikke skulle identificeres på video, står der i dommen fra retssagen.

Ifølge dommeren gav det et samlet billede af, at der foregik noget suspekt på vekselkontoret.

Københavns Byret idømte i dag direktøren for vekselkontoret seks års fængsel for groft hæleri. Direktørens far fik også seks års fængsel for groft hæleri, da han blev anset som en overordnet ansat i vekselkontoret.

De blev dømt for to forhold. I det første forhold var de tiltalt for at veksle valuta for en række selskaber og virksomheder, som havde forbindelser til overtrædelser af skatte- og afgiftsreglerne. Retten fastsatte, at de havde vekslet for 60 millioner kroner.

I det andet forhold blev de kendt skyldige i groft hæleri for at have vekslet for 124 millioner kroner.