Dom på vej i Danmarkshistoriens største hvidvasksag

66-årig far og hans 33-årige søn er tiltalt for at have vasket ikke mindre end 226 millioner kroner hvide på et københavnsk vekselbureau.

Klokken 13 i dag falder dommen i Københavns Byret. (© stock.xchng)

Med tasker og poser fyldt med krøllede halvtredsere, hundrede- og femhundredekronesedler har en myriade af kriminelle gennem fire år besøgt et lille vekselkontor i København.

I stedet for at blive betjent ved de normale skranker, blev de ført direkte gennem en hvid dør om i baglokalet og videre ned i kælderen.

Her fik de omvekslet de danske kroner til nye knitrende 500 eurosedler - en valuta, der fylder mindre i taskerne, og som lettere kan skjules.

Men efter længere tids overvågning slog politiet til i november 2014, og nu står ejeren af vekselkontoret, en 33-årig mand, og dennes 66-årige far tiltalt i det, der beskrives som Danmarkshistoriens største sag om hvidvask.

Formentlig krøllet hashvaluta

Ifølge anklageskriftet har de to tiltalte blandt andet instrueret de ansatte på vekselkontoret i at udføre 930 transaktioner for 22 selskaber til en samlet værdi af mere end 100 millioner kroner.

Yderligere 126 millioner kroner er blevet vekslet for kunder, der fysisk dukkede op på kontoret.

Politiet er overbeviste om, at de to vekselerer var fuldt ud klar over, at det var sorte penge, de vekslede om til eurobundter, og derfor kræver anklageren en fængselsstraf på seks års fængsel samt en millionbøde.

Det fremgår ikke af anklageskriftet, hvor pengene kommer fra, men ifølge DR's erhvervskorrespondent Thomas Svaneborg er det "overvejende sandsynligt", at pengene stammer fra hashhandel på Christiania.

Ud over den 33-årige ejer og hans 66-årige far, som er ansat i vekselkontoret, står virksomheden - altså vekselkontoret - også tiltalt.

Der falder dom i sagen kl. 13 i dag i Københavns Byret.