Don Ø holder sig væk fra Danmark på dommens dag

Flemming Østergaard er anklaget for at have scoret 15,5 millioner kroner ved ulovligt at fifle kursen på Parken-aktier op.

  • Den tidligere bestyrelsesformand i Parken A/S Flemming Østergaard står til ubetinget fængselsstraf, hvis han bliver dømt for grov kursmanipulation. (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)
  • Den tidligere bestyrelsesformand i Parken A/S Flemming Østergaard står til ubetinget fængselsstraf, hvis han bliver dømt for grov kursmanipulation. (Foto: © DR Sporten, DR Sporten)
  • Den tidligere bestyrelsesformand i Parken A/S Flemming Østergaard står til ubetinget fængselsstraf, hvis han bliver dømt for grov kursmanipulation. (Foto: © DR Sporten, DR Sporten)
1 / 3

Klokken 16 falder dommen over Parkens tidligere bestyrelsesformand Flemming Østergaard, der meget gerne lader sig kalde Don Ø, og den tidligere direktør, Jørgen Glistrup.

De er tiltalte for grov kursmanipulation, og står det til anklageren, skal de begge ryge direkte i fængsel i to år.

Don Ø er dog ikke selv til stede, når dommer Karsten Henriksen i Københavns Byret afsiger dom, fordi han er til møde i udlandet.

Ud over at bagmandspolitiet, der formelt hedder SØIK, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, kræver to års ubetinget fængsel til de to tidligere Parken-bosser, så vil bagmandspolitiet også have konfiskeret henholdsvis 15,5 millioner kroner fra Flemming Østergaard og 2,2 millioner kroner fra Jørgen Glistrup.

Begge de tiltalte har nægtet sig skyldige.

Aktier til 113 millioner kroner

Sagen har været langvarig og begyndte i Københavns Byret den 15. december sidste år.

Sagens kerne er, at Parken tilbage i 2007 og 2008 over en periode på knap et år tilbagekøbte 95.000 af selskabets egne aktier til en samlet værdi af 113 millioner kroner.

Men anklagemyndigheden mener, at aktiekursen blev pumpet ulovligt op.

Det skulle være sket ved, at Don Ø som bestyrelsesformand "bemyndigede, instruerede og tilskyndede" Parkens daværende direktør, Jørgen Glistrup, til at lægge købsordrer og handler ind på Parken-aktier via værdipapirhandlere i FIH Erhvervsbank og Capinordic Bank.

Million-fortjenester

På den måde blev der skabt efterspørgsel på aktien, og mens kursen var kunstigt høj, er det anklagemyndighedens opfattelse, at Flemming Østergaard udnyttede en række aktieoptioner til at sikre sig en fortjeneste på 15,5 millioner kroner – men Jørgen Glistrup skulle have skovlet 2,2 millioner kroner i egne lommer.

Det er de penge, som bagmandspolitiet vil have konfiskeret.

Straffen kan blive fængsel

Strafferammen for grov kursmanipulation er i dag seks års fængsel, men denne sag drejer sig om mulig manipulation i 2007 og 2008, og dengang var rammen fire års fængsel.

To andre personer er også tiltalt, men er begge beskyttet af navneforbud.

Bagmandspolitiet, der fører sagen, har ikke tidligere haft held til at få medhold i deres anklager, hvad angår større sager om kursmanipulation herhjemme.