Dong-chef kan score over 30 millioner på børsnotering

Dongs administrerende direktør Henrik Poulsen kan se frem til en gevinst på over 30 millioner kroner i forbindelse med børsnoteringen.

Dongs adminstrerende direktør Henrik Poulsen står til en god gevinst, når Dong går på børsen. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Dongs administrerende direktør Henrik Poulsen er af mange blevet udråbt som manden, der kan tage en stor del af æren for den succesfulde forvandling energikoncernen er gået igennem de seneste år.

Og nu bliver han også betalt for det.

I forbindelse med børsnoteringen har topchefen udsigt til en gevinst på over 30 millioner kroner. Det viser beregninger, aktiestrateg hos Formuepleje Otto Friedrichsen har lavet for DR Nyheder.

- Det er meget almindeligt, at direktionen får en aflønning. Selve arbejdet med at forberede en børsintroduktion er en stor opgave, siger han og fortsætter:

- Det handler om at gøre det grundigt og forhåbentlig få en succesfuld børsintroduktion. Og derfor har bestyrelsen og ejerne selvfølgelig et incitament til at belønne ledelsen for et godt arbejde.

30 millioner til topchefen

Den øverste ledelse får i forbindelse med børsnoteringen - som et led i et ledelsesaktieprogram - tildelt en portion gratis aktier, der svarer til 125 procent af hans nuværende aktiebeholdning. For Henrik Poulsens vedkommende drejer det sig om 72.500 aktier, der ifølge Dongs friske børsprospekt har en værdi på mellem 14,5 og 18,5 millioner kroner.

Derudover får topchefen i 2017 og 2018 en særlig børsintroduktions-bonus på 20 procent af hans årlige løn. Han tjener lige nu 9,2 millioner kroner. Så hvis han ikke får lønforhøjelse – eller bliver sat ned i løn – svarer det til 1,85 millioner i begge år.

Dertil kommer værdien af hans nuværende aktier, som inden børsplanerne var sat til 6,2 millioner kroner. Men som ifølge den nye værdisætning vil stige mellem 5,3 og 8,5 millioner kroner i værdi. Samlet set står Henrik Poulsen altså til at indkassere mellem 23,2 og 30,7 millioner kroner.

Henrik Poulsen er klar over, at han får mange penge for sit arbejde, men han har også risikeret en del idet, han valgte at investere 6,2 millioner kroner i Dong.

- For nogle år siden satte jeg en ikke helt ubetydelig del af min privatøkonomi på spil i en tid, hvor økonomien i koncernen var en helt anden. Jeg satte hånden på kogepladen. I mellemtiden har jeg sammen med mine kolleger i Dong Energy formået at skabe en værdig. Det er også det, der gør at de mange medarbejdere, der investerede i sin tid forhåbentlig og formentlig vil få et afkast, siger Henrik Poulsen til DR Nyheder.

Millionbonus på vej

Tilsvarende beregninger for finansdirektør Marianne Wiinholt viser, at hun har udsigt til en gevinst på op mod 19,3 millioner kroner.

Ledelsen må tidligst sælge deres Dong-aktier ét år efter børsnoteringen.

Der er også udsigt til gevinst for øvrige medarbejdere. I starten af 2014 tilbød Dong sine medarbejder at købe aktier for op mod 40.000 kroner per medarbejder med en rabat på 25 procent.

Ved den lejlighed købte omkring 3300 medarbejdere i Dong samlet godt én million aktier. Disse medarbejdere har nu også udsigt til at modtage en ekstra portion aktier på 125 procent af deres nuværende aktiebeholdning.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk