Dong-salg ville kunne indbringe staten knap 60 milliarder

Solgte staten sine Dong-aktier for næsten 60 milliarder kroner, ville der være råd til tre Storebæltsbroer.

60 milliarder kroner.

Det er sådan knap og nap, hvad staten har stående i energiselskabet Dong. Og var der politisk flertal for det, kunne pengene såmænd omsættes til gode velpolstrende milliarder i den danske statskasse.

- Den danske stats værdi af Dong ligger et sted mellem 55 og 60 milliarder kroner. Det skal man holde over for et muligt udbytte på 1,5 milliarder kroner hvert år. Spørgsmålet er, om vi skal binde så mange midler i et selskab på et fuldstændigt privat marked, siger Joachim Sperling, direktør i Axcelfuture, en forening der skal fremme investeringer i Danmark.

60 milliarder kroner svarer stort set til den samlede Femern-forbindelse, eller hvad med at spare licensen i 15 år og ni måneder?

Kan skubbe grøn omstilling

Nej, lyder det fra Frank Aaen, der er formand for Kritiske Aktionærer og centralt medlem i Enhedslisten, der dog ikke sidder i Folketinget.

- Så længe man kan bruge Dong til at fremme den grønne omstilling, bør vi have Dong. Vi skal være alle steder, hvor vi kan være med til at fremme den grønne omstilling. Dong er et udtryk for, at et statsejet selskab kan gøre en forskel, siger han i dagens P1 Business.

Dong Energy

Dong Energy er Danmarks største energiselskab.

Det blev dannet i 2006 som resultatet af en sammenlægning af seks danske energiselskaber: Dong, Elsam, Energi E2, Nesa, Københavns Energi og Frederiksberg Forsyning.

Fusionen blev endelig godkendt af EU-kommissionen i marts 2006.

Dong Energy er i dag en af Nordeuropas førende energikoncerner med hovedsæde i Danmark. Forretningen er baseret på at fremskaffe, producere, distribuere, handle og sælge energi og tilknyttede produkter i Nordeuropa.

Dong Energy beskæftiger omkring 6.500 medarbejdere og omsatte i 2012 for 67,2 mia. kr.

Frank Aaen mener, at Dong Energy er en meget positiv historie, som staten bør holde fast i. Selv om det var en stor fejl at invitere Goldman Sachs og to danske pensionskasser med ombord i 2013.

- Dong er et godt eksempel på, at man har lavet en politisk beslutning om, af man ikke vil have atomkraft og afvikle fossilt brændsel og i stedet satse på vindmøller. Det har gjort verden grønne og har udviklet sig til en god forretning på alle måder. At man så forærede Goldman Sachs 12 milliarder kroner, forstår jeg ikke noget af, siger han.

Første skridt er taget

Men det er et problem, at staten i første omgang inviterer private investorer ombord og så fortsat har en plan om bruge Dong til den grønne omstilling - og ikke til at generere afkast, mener Morten Imsgard, der er aktieanalytiker hos Sydbank.

- Problematikken er, at man allerede har taget første skridt ved at lave invitationen til Goldman Sachs. Man var ikke selv villig til at stille penge til rådighed. Så nu har man to ejergrupper med forskellige interesser. Den ene tænker på afkast. Den anden tænker politik, siger Morten Imsgard.

Men Dong er netop eksemplet på, at staten kan levere stærke afkast, mener Frank Aaen:

- Dong er en statslig virksomhed, der har presset på den grønne omstilling og tjent penge og skabt masser af arbejdsplkadser. Så kan jeg ikke forstå, når det er så stor en succes, at man skal sælge den.

SALGET AF DONG ENERGY

  • I november 2013 blev køberne af godt 25 procent af Dong Energy offentliggjort. Salget var en del af en aktieemission, der skulle give Dong Energy flere økonomiske muskler.
  • De tre købere var ATP (fem procent), PFA (to procent) og det Goldman Sachs-ejede New Energy Investment (19 procent).
  • Samlet set blev Dongs kapital øget med 11 milliarder kroner. Samtidig blev statens ejerandel i Dong reduceret fra 81 til 60 procent.
  • På tidspunktet for investeringen var Dongs værdi anslået til 31,5 milliarder kroner.
  • I dag har Dong en markedsværdi på mellem 115 og 120 milliarder kroner.

Hvad synes du? Bør Dong sælges, eller skal det blive på danske hænder? Deltag i afstemningen her. Og se i grafikken ovenover, hvad man kan få for 58 milliarder kroner.