Dong står til gigantisk skattesmæk i Nordsøen

Ifølge regeringen skal Dong fremover betale dobbelt så meget i skat for indtægterne fra Nordsøen. I dag betaler det pressede selskab omkring 30 procent.

Fremover skal dong lægge mere i statskassen af de indtægter, der pumpes op af Nordsøen. (Foto: Dong)

Mens Mærsk slipper for højere skat i Nordsøen, er der dårligt nyt for det statsejede Dong Energy.

DR Nyheder erfarer, at regeringen har besluttet at hæve skatten for Dong og andre olieselskaber i Nordsøen - på nær de tre selskaber Shell, Chevron og A. P. Møller - Mærsk i Dansk Undergrunds Consortium (DUC).

Det vil fremgå i det Nordsøeftersyn, der bliver fremlagt på torsdag.

Mens DUC-selskaberne siden 2003 har afleveret omkring 60 procent af deres til statskassen, har olieselskaberne uden for DUC pumpet olie op til en langt lavere skat på under 30 procent.

Den forskel ønsker regeringen at fjerne, så selskaberne uden for DUC fremover skal betale det samme i skat som selskaberne i DUC. En ændring der vil sikre statskassen en betydelig merindtægt.

Dong i vanskeligheder

I sidste uge kom det frem, at Dong i øjeblikket går tiggergang hos finansminister Bjarne Corydon (S) for at få tilført ekstra milliarder.

Det skattesmæk, som selskabet nu kan se frem til, vil øge presset på Dong yderligere.

Når regeringen uden videre kan hæve skatterne for selskaberne uden for DUC, bunder det i, at de ikke er omfattet af en klausul, der berettiger Mærsk, Shell og Chevron til kompensation i tilfælde af, at skatterne hæves.

I dag sidder selskaberne uden for DUC på 10 procent af produktionen i Nordsøen, men i de kommende år vurderes deres andel at stige til 35 procent. Udover Dong er det hovedsageligt amerikanske Hess, der er storspiller.