Dong stopper import af kul fra omstridt mine

Dong har besluttet at stoppe al import af kul fra sin tidligere storleverandør af kul i Colombia – Prodeco-minen.

Dong bekræfter, at man ikke længere køber kul fra minen i Colombia. (Foto: ERik Refner © (c) Scanpix)

Dong har besluttet at stoppe al import af kul fra sin tidligere storleverandør af kul i Colombia – Prodeco-minen.

Det skriver den hollandske ngo PAX på sin hjemmeside.

Prodeco-minen er af flere medier og ngo'er er blevet anklaget for at have haft forbindelser til paramilitære grupper, der ifølge anklagerne skal have terroriseret lokalbefolkningen og forurenet miljøet omkring minerne, og P1 Orientering kunne i december dokumentere, at DONG så sent som i 2014 købte kul fra selskabet.

Ngo kalder det 'blodkul'

Ifølge PAX er mere end 3.100 mennesker blevet slået ihjel og mere end 55.000 fordrevet som følge af paramilitær vold fra 1996 til 2006 i Cesarregionen, hvor blandt andet Prodeco udvinder sit kul.

Både gerningsmænd og ofre har under ed forklaret, skriver PAX, at mineselskaberne Drummond og Prodeco har støttet de paramilitære grupper økonomisk, logistisk og strategisk.

Ofrene har stadig ikke modtaget oprejsning, oplyser PAX, der i flere år har forsøgt at få europæiske energiselskaber til at stoppe for importen af ’blodkul’, som PAX kalder kullet fra blandt andet Prodeco og Drummond.

Har sat undersøgelse i gang

Da P1 Orientering i december afdækkede importen fra Colombia, ønskede Dong ikke at udtale sig om sine specifikke kul-leverandører, men oplyste dengang, at de betragtede anklagerne som fortrinsvist historiske.

Dong bekræfter dog nu, at man ikke længere køber kul fra Prodeco-minen.

- Vi køber ikke kul fra Prodeco-minen i øjeblikket og har ikke gjort det siden maj 2015. Ikke desto mindre tager vi PAX’ bekymringer meget alvorligt. Det er det vigtigt for os, at Prodeco lever op til vores etiske regelsæt. Derfor igangsatte vi tilbage i 2015 en grundig undersøgelse af forholdene i og omkring Prodeco-omkring minen i Colombia, for blandt andet at få mere information om de bekymringer, PAX har, siger Anders Christian Nordstrøm, Vice President i Dong Energy.

Mineselskaberne afviser alle anklager, men Dong har alligevel besluttet at indstille deres kulkøb fra Prodeco indtil videre.

Roser Dong for beslutningen

Allerede i 2006 stoppede Dong sin handel med Drummond efter at det kom frem, at Drummond skulle i retten for forbindelser til mord på fagforeningsfolk i Colombia.

PAX’s kampagneleder Wouter Kolk kalder Dongs beslutning om at indstille kulimporten fra Prodeco for ”et vigtigt gennembrud i kampen mod blodkul”, og han roser Dong for at tage sit sociale ansvar og menneskerettighederne i Cesarregionen alvorligt.

- Det viser, at man kan trække en linje i sandet, når det kommer til kulimport. Hvis de andre europæiske energiselskaber også tager deres sociale ansvar i leverandørkæden alvorligt, vil de følge Dongs eksempel, siger Wouter Kolk.