Dong vil af med olien

Det børsnoterede energiselskab, Dong, har nu officielt besluttet sig for at droppe sin olieforretning.

Dong har nu direkte meddelt, at olie- og gasforretningen er til salg. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Fremtiden står på vind - men ikke på olie.

Det meddeler den nyligt børsnoterede energikæmpe Dong Energy nu officielt i det netop aflagte regnskab fra tredje kvartal i år.

Det var i forvejen velkendt, at Dong ikke anser olie- og naturgas-områderne for at være noget, man bør satse på fremadrettet - men hidtil har Dong fastholdt sine aktiviteter inden for områderne, trods sløje oliepriser.

I fremtiden skal der derimod satses på vedvarende energi, særligt vindenergi, har topchef Henrik Poulsen flere gange tidligere slået fast.

Usikkerhed om hvornår

Det er dog usikkert, hvornår olieforretningen kan afhændes:

- Vi har besluttet at igangsætte en proces med det formål ultimativt at afhænde vores olie- og gasforretning. Dette skal ses i lyset af DONG Energy’s strategiske udvikling i retning af at blive en globalt førende virksomhed inden for vedvarende energi samt et ønske om at sikre vores O&G forretning de bedst tænkelige langsigtede udviklingsmuligheder. Resultatet og timingen af denne proces er naturligvis forbundet med en vis usikkerhed, skriver Henrik Poulsen i en kommentar.

Udover nyheden om fremtiden for Dongs olieforretning, bød regnskabet ikke på store overraskelser. Dong forbedrede i tredje kvartal sin driftsindtjening, så den landede på 4,8 milliarder kroner.

Koncernens resultat landede på 3,3 mia. kroner i kvartalet. Det har tidligere været estimeret, at Dong ville kunne hente op mod 24 milliarder kroner på at sælge sin olieforretning fra.

Beslutningen om at sælge olie-forretning kommer netop som regnskabet for tredje kvartal en fremgang i Wind Power-divisionen på 19 procent.

Også A.P. Møller-Mærsk har tidligere erklæret, at olien ikke er fremtiden, og er begyndt at lede efter købere eller fusionspartnere til sine olie-aktiviteter, der måske kan ende med at blive solgt fra.

Overfor Ritzau vurderer Morten Imsgard, analytiker i Sydbank, at Mærsk kan være en mulig køber til Dongs olie-aktiviteter, hvilket vil forbedre Mærsks olie-forretnings chancher for at blive solgt.