Dongs børsnotering trin for trin

TIDSLINJE 2004 - 2016: For 12 år siden blev politikerne enige om, at Dong skal på Børsen, men det er endnu ikke sket.

Nedenfor kan du læse om Dong Energys snørklede vej mod Børsen. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

En buldrende finanskrise, folkelige protester og uenige politikere er skyld i, at børsnoteringen af Dong Energy er blevet udskudt en hel del gange.

Men inden foråret 2017 skulle den gerne komme. Staten har i hvert fald meldt ud, at det er tid til at sælge endnu en luns fra. Også selv om faldende oliepriser og et historisk dårligt regnskab truer prisen på Dong-aktien.

Nedenfor kan du læse om Dong Energys snørklede vej mod Børsen.

Hvad er en børsnotering?

En børsnotering betyder, at aktierne i et aktieselskab - som for eksempel Dong - udbydes på en børs, hvor de kan handles frit.

2004 - Bred politisk enighed

Den daværende VK-regering indgår sammen med Dansk Folkeparti, De Radikale, Socialdemokraterne og SF en bred politisk aftale om en børsnotering af Dong.

2008 - Finanskrise kommer i vejen

Den buldrende finanskrise og uro på de danske og internationale aktiemarkeder får 21. januar daværende finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at indstille børsnoteringen af Dong Energy.

Det sker blot 16 dage før den planlagte børsintroduktion.

2013 - Børsnotering bekræftes igen igen

I februar præsenterer Dong et underskud på fire milliarder i 2012, og derfor indleder ledelsen en pengejagt, der skal skaffe seks til ni millarder kroner ekstra i egenkapital.

Samme dag bekræfter samtlige forligspartier fra aftalen fra 2004 endnu engang, at de vil børsnotere Dong Energy.

Eneste krav er, at staten skal være hovedaktionær.

2013 - Goldman Sachs, ATP og PFA byder sig til

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, ATP og PFA giver i september et tilbud på køb af aktier i Dong Energy ud fra en samlet værdifastsættelse af Dong Energy på 31,5 milliarder kroner.

Måneden efter når Finansministeriet til enighed om, at de nævnte selskaber må skyde 11 milliarder i foretagendet. Det giver dem en samlet ejerandel på 26 procent. Otte af milliarderne kommer fra Goldman Sachs, som ender med en ejerandel på godt 19 procent.

2013 - Politisk modstand mod salg

Den 12. december fremsætter Enhedslisten et forslag i Folketinget om at opgive alle planer om at sælge dele af Dong til Goldman Sachs.

Herefter vokser den politiske modstand mod valget af Goldman Sachs som ny medejer af Dong Energy.

Dansk Folkeparti dropper sin hidtidige opbakning til aftalen, tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) går ud med en kraftig kritik og advarer mod salget, og SF's landsledelse udtrykker bekymring.

2014 - Dele af Dong sælges

Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser et forslag fra fire danske pensionskasser om at træde til som investor i stedet for Goldman Sachs. Han mener, at "Dong-aftalen" er den bedste løsning for Dong - og for den danske stat.

Herefter følger samråd og demonstrationer.

Aftalen ender dog med at få den endelige politiske godkendelse af den daværende regering med støtte fra Venstre og De Konservative, men uden opbakning fra Dansk Folkeparti.

2015 - Børsnotering inden for 18 måneder

18. september meddeler Dong Energy, at de planlægger en børsnotering "hurtigst muligt" og i hvert fald inden for de næste 18 måneder.

Måneden efter bliver børsnoteringskomitéen sat.

2016 - Finansminister fastholder trods oliekrise

I januar meddeler Dong, at deres olieforretning er presset af faldende oliepriser. Værdien af olieforretningen bliver derfor nedskrevet med 16 milliarder kroner. Alligevel holder finansminister Claus Hjort Frederiksen fast i børsnoteringen:

- Det er naturligt, at Dong Energy som andre selskaber i branchen tilpasser sig markedsforholdene. Jeg noterer mig samtidig, at børsnoteringsprocessen fortsat er på rette spor, siger finansministeren.

2016 - Historisk stort milliardunderskud

4. februar præsenterer Dong Energy årsregnskabet for 2015. Det viser et rungende underskud på 12,1 milliarder kroner.

Eksperter vurderer, at timingen med at børsnotere Dong i den nærmeste fremtid, er den værste i mange år. Men finansministeren står fast.