Dragans kollega er en robot

Skepsis overfor nye metal-kolleger er vendt til tilfredshed.

Maskinarbejder Dragan Jovanovic er godt tilfreds med sin nærmeste kollega - selvom det er en robot. (Foto: Finn vest Christensen © (c) DR)

I en virksomhed i Helsingør arbejder medarbejderne tæt sammen med robotter, og den kombination er en succes. Robotterne hjælper nemlig med at fastholde de ansattes job

For fire år siden rykkede robotter ind i produktionen hos virksomheden Trelleborg Sealing Solutions, der producerer tætninger.

-Vi var lidt skeptiske, vi vidste ikke, hvad det var, vi gik med til. Om vi kunne beholde vores job, fortæller maskinarbejder og CNC drejer Dragan Jovanovic.

I dag har medarbejderne dog for længst vænnet sig til robotkollegaerne.

- Det er anderledes. Der er mere udfordring i det, og det er sjovere, siger Dragan Jovanovic.

Robotterne skaber ny job
Det er ikke kun sjovere for medarbejderne, det er også mere effektivt, hvis man spørger ledelsen. Og så er robotterne faktisk med til at fastholde arbejdspladser i Helsingør.

- Fordi vi har introduceret robotter, så er vi blevet i stand til at blive mere konkurrencedygtige på markedet, og dermed har vi øget vores omsætning og ansat flere medarbejdere. Vi har ansat i omegnen af 50-60 medarbejdere siden 2012, siger fabrikschef Peter Torp Kayser.

Ledelsen har investeret omkring 20 millioner kroner i robotterne, uden det har ført til fyringer, og samarbejdet mellem robotterne og de ansatte har altså ovenikøbet givet økonomisk pote.

-Udviklingen siden 2012 har været positiv og opadgående, og vi forventer også, at det fortsætter i 2016, fortæller Peter Torp Kayser.

Mere effektiv produktion
Før robotterne rykkede ind, passede Dragan Jovanovic to-tre maskiner, og det gav spildtid i produktionen, for Dragan Jovanovic kun kunne arbejde med én maskine ad gangen.

- Så de andre maskiner kunne stå og vente på mig, til jeg var færdig, før jeg gav dem et nyt rør, siger han.

Det har robotterne ændret på. Nu er det dem, der fodrer maskinerne med rør, og det betyder, at Dragan Jovanovic og de andre medarbejdere ikke længere skal rundt og se til maskinerne hvert 15. minut, så nu kan de passe endnu flere maskiner end tidligere.

- Nu kan den køre en time, før du skal over og se til den igen. Det er blevet mere optimalt, vi har mindsket spildtid. Robotterne har overtaget det tunge og kedelige arbejde, siger han.

Robotterne er afhængige af de ansatte
Dragan Jovanovic sørger også for, at robotterne fungerer.

-Så passer jeg robotterne, programmerer dem, når der er nogle nye produkter og løser problemerne, der kommer undervejs. Robotterne kan ikke fungere uden os, siger han.

På den måde supplerer medarbejderne og robotterne hinanden i produktionen, og indtil videre tror Dragan Jovanovic på, at der også er brug for hans arbejdskraft på fabrikken i årene, der kommer.

- Så længe robotterne er afhængige af os, og vi bestemmer over robotterne, og de ikke kan arbejde uden os, så er vi her stadigvæk, siger han.