Dramatisk aktiefald: Det kinesiske marked lukkede før tid

Massive kursfald tvang mandag morgen den kinesiske aktiehandel til at lukke, og det har smittet af på Danmark.

Det blev mandag til dybe kursfald på de kinesiske aktiebørser i Shanghai og Shenzhen.

Halvanden time før lukketid, kl. 6:34 dansk tid, smækkede kineserne børsdørene i.

Aktierne var på det tidspunkt styrtdykket med hele syv procent, og en kinesisk regel siger, at man lukker børsen, når markedet falder med mere end fem procent.

Uroen og de massive fald skyldes dels usikkerheden i Mellemøsten, hvor Saudi-Arabien har kappet sine diplomatiske bånd til Iran, dels spritnye kinesiske tal for erhvervsaktiviteten, siger Henrik Drusebjerg, som er chefstrateg i investeringsbanken Carnegie:

- Der offentliggøres både en officiel og en privat statistik, og det er især den sidste, der viser, at aktiviteten i industrien er noget svagere, end man havde regnet med, siger han.

Nervøsiteten smitter af i Danmark

Den negative cocktail af nyheder betød også fald i Japan, hvor Nikkei lukkede 3,1 procent lavere. Og i Hongkong faldt Hang Seng-indekset 2,7 procent.

Generelt er tendensen negativ overalt i Asien og den negative stemning har forplantet sig til Europa - og Danmark - mandag morgen, siger Henrik Drusebjerg.

- Det er den nervøsitet, der smitter af, og det er endnu en understregning af, at det er en global verden, vi lever i, siger han.

Men hvis man ser nøgternt på situationen i både Kina og Danmark, er der ingen grund til at være nervøs, lyder det:

- Markedsreaktionen virker temmelig overdrevet på nuværende tidspunkt. Jeg tror stadig, vi har et nogenlunde fornuftigt 2016 foran os, siger han.

Herhjemme åbnede aktierne med et fald på næsten to procent.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk