DRONEVIDEO Så stort bliver Facebooks datacenter i Odense

Se billeder af Facebooks mark på Fyn og billedserie fra Facebooks datacenter i Luleå.

Den amerikanske it-gigant Facebook har efter tre års fortrolig dialog med de danske myndigheder i dag offentliggjort, at Danmarks tredjestørste by, Odense, får et enormt datacenter i byens industrikvarter, Tietgenbyen.

Datacentret i Odense bliver ifølge Udenrigsministeriet 55.000 kvadratmeter stort svarende til otte fodboldbaner, og det bliver ifølge Facebook selv, 'et af de mest avancerede datacentre i verden.'

I videoen på toppen af artiklen kan du komme med en tur med drone ud over den mark i Odense, hvor datacentret skal ligge.

I forvejen har Facebook datacentre i USA, og et i Luleå i det nordlige Sverige. Facebook er også i gang med at bygge et datacenter i Irland, men her er byggeriet stødt på en del vanskeligheder på grund af hensynet til en irsk grævling.

Læs mere om den historien på linket nedenunder.

Når datacentret i Odense er opført bliver byen en del af Facebooks portefølge af datacentre. Du kan se en oversigt over nuværende og kommende datacentre i grafikken nedenunder.

Et datacenter er en hal, hvor der bliver opbevaret en masse servere. Her bliver billeder, likes, videoer og andet, der deles og uploadet til det sociale medie Facebook lagret. Med et stigende antal brugere af Facebook, der interagerer med hinanden, har Facebook i højere grad brug for serverkapacitet.

Datacentret kommer ifølge Facebook til at se ud som på grafikken ovenfor.

I billedserie nedenunder kan du se en række billeder, som Facebook-grundlægeren Mark Zuckerberg har lagt op på sin egen facebook-profil i efteråret.

Billederne er taget fra datacentret Luleå, det ligger i det nordlige Sverige.

  • Overbliksbillede over datacentret i Luleå. Som det fremgår af bilerne på parkeringspladsen skaber et datacenter ikke i sig selv voldsomt mange arbejdspladser. (© facebook)
  • Ventilationsturbiner giver sci-fi stemning. (© facebook)
  • Lange gange med servere til begge sider. Billedet er hverken fra Star Wars eller Matrix - men fra en hal i Luleå. (© facebook)
  • Facebooks stifter, Mark Zuckerberg, skriver på Facebook, at det tager to minutter at fikse en ødelagt harddisk, fordi opsætningen af dem er holdt så simpel som muligt. For få år siden tog det flere timer, skriver han. (© facebook)
  • Hede servere har brug for masser af kølig luft. Datacentre har derfor en del ventilatorer tilknyttet. (© facebook)
  • Idéen om at bygge datacentre opstod i første omgang på en serviet, skriver Mark Zuckerberg i en billedtekst til billedet. (© facebook)
  • Når hard drives er blev for gamle og uopdaterede bliver de smadret, som det ses her. (© facebook)
  • Der skal en række teknikere til, der arbejdere med vedligeholdelse af de mange servere og hard drives. (© facebook)
  • En vagt holder øje med, at uvedkommende ikke kommer ind til Facebooks servere. (© facebook)
1 / 9