Drop dankortet: Bank klar med telefon-betaling i butikker

Inden for få uger kan du betale med din mobil i udvalgte butikker. Sådan lyder det fra Danske Bank.

Om få uger vil man nogen steder kunne betale med sin mobil i enkelte butikker. (Foto: jwmpap © Stock xchng)

Når du handler ind i udvalgte butikker, kan du om få uger lade dankortet blive hjemme.

For Danske Bank er nu klar til at lancere en ny tjeneste til deres kunder, der til at starte med omfatter en håndfuld butikker - primært i København.

Det oplyser Danske Banks vicedirektør Jesper Nielsen til DR Nyheder.

- Vi er nu klar til stille og roligt at åbne for, at man kan betale med mobilen i butikker, og vi starter med nogle udvalgte butikker, og det vil så stille og roligt vokse, siger Jesper Nielsen.

Kaffebarer og taxaer

Tirsdag morgen har flere af bankens kunder derfor modtaget en mail, hvor der blandt andet står, at de fremover vil kunne benytte mobilen til betaling i butikker.

Til at starte med vil det kun være i butikker, hvor kunderne ofte betaler med kontanter, og hvor de betaler relativt små beløb. Det kan for eksempel være på kaffebarer eller i taxaer.

- Vi begynder i de butikker, hvor der er et naturligt flow af kontanter, siger Jesper Nielsen, der ikke vil nævne nogen specifikke butikker endnu.

Fremtidens betalingsmåde

Tjenesten er en udvidelse af tjenesten Mobile Pay, hvor danskerne hver dag overfører omkring 2,5 millioner kroner til hinanden over deres telefoner.

- Det her er fremtidens måde at betale på, og det er klart, at nogle teknologiske løsninger vil gøre det endnu smartere, i fremtiden kan vi måske slippe for at gå over en telefonlinje, siger Jesper Nielsen.

De forretninger, der om nogle uger tager imod betaling over mobilen, vil skilte med det i butiksvinduet, lyder det fra Danske Bank.

Også en anden løsning på vej

Flere andre banker som Nordea, Nykredit, Arbejdernes Landsbank, Spar Nord, Sydbank og Jyske Bank står bag den konkurrerende løsning, Swipp.

De arbejder også på at få en lignende tjeneste op at køre, lyder det fra Thomas Nedergaard i Jyske Bank, der er en del af samarbejdet.

- Man arbejder med en erhvervsløsning, hvor man kan betale med mobilen i butikker, men hvornår det kommer, og hvordan det helt konkret bliver, ved vi ikke på nuværende tidspunkt, siger han.

Længere fremme i Japen

I udlandet er det allerede en realitet nogen steder, at man kan betale med mobiltelefonen. Siden 2004 har forbrugerne i Japan kunnet betale med deres mobiltelefon i butikkerne. Der ligger ens bankoplysninger gemt i en chip i mobil-telefonerne.

Og det kræver kun en enkelt bevægelse henover en terminal. Teknologien der bliver brugt i Japan hedder FeliCa.