Dropper kornmarkerne: Solceller er blevet en hot afgrøde

Flere tusinde hektar landbrugsjord kan være på vej til at blive omlagt til solceller.

Solceller så langt øjet rækker på Lerchenborg. Det syn vil blive mere almindeligt landet rundt de kommende år.

Siden 1700-tallet har kornet vajret på markerne rundt om Lercenborg Gods i Kalundborg, men nu er en ny afgrøde dominerende syd for godset: Sol.

På 80 hektar er de traditionelle afgrøder blevet droppet og udskiftet med et sort, glinsende hav bestående af 250.000 solpaneler.

Det giver mening, for solceller kan være en med til at sikre en stabil indtægt.

- Når man driver et landbrug, er det vigtigt at sprede sine udfordringer. Nu havde vi den tørreste sommer sidste år, som vi sandelig godt kunne mærke på landbruget. Til gengæld havde vi også rigtig meget sol, siger grev Christian Lerche-Lerchenborg, der har lejet markerne ud til solceller de næste 30 år.

Landbrug & Fødevarer vurderer, at tæt ved 1.000 hektar jord i dag er fyldt med solcelleanlæg, og der er nye kæmpeanlæg på vej.

Vil bygge på flere tusinde hektar

Better Energy er en af de helt store aktører i Danmark, når det handler om solcelleparker. Firmaets koncept er at leje jord af landmænd og få kommuner til at godkende projekterne.

Foreløbig har man opstillet solcelleanlæg på knapt 200 hektar, men det er bare begyndelsen.

- Vi har lige nu cirka 1.800 hektar, vi udvikler sammen med kommuner og lodsejere. Vi har yderligere knap 2.000 hektar, hvor vi er i positiv dialog med kommuner og lodsejere. Vi arbejder stort set i hele Danmark. Der er ikke landsdele, vi ikke arbejder i, lyder det fra administrerende direktør Rasmus Kjær.

Flere andre firmaer er også i gang. Landbrug & Fødevarer skønner, at der i øjeblikket er 20-25 større solcelleanlæg, som enten er i produktion eller er ved at blive etableret.

Ikke så kønt på hustagene

På Lercenborg producerer man i dag strøm nok til at forsyne 15.000 husstande. Da parken blev etableret i 2015, var det den største i Skandinavien, men den er siden blevet overhalet. Og det er en god udvikling, mener grev Christian Lerche-Lerchenborg.

- Jeg tror, der kommer flere solcelleparker, og jeg synes, det er en god idé. Vi er nødt til at have vores energiforsyning fra forskellige kilder. Solen kan jo godt skinne herovre, mens der er vindstille ved havvindmøllerne på Horns Rev og omvendt, siger han.

Grev Christian Lerche-Lerchenborg viser godsets solcellepark frem.

Samtidig er store parker langt mere energieffektive end solceller på private tage, mener han. Endelig er der æstetikken.

- Det er måske bedre at samle dem i nogle lidt færre, større enklaver. Det er jo ikke alle landsbyer, der er blevet lige kønne af, at man har plastret solceller rundt om Velux-vinduet mod syd.