DR's erhvervsanalytiker: Overraskende let at sætte penge i skattely

Det er overraskende, hvor let det er at få hjælp til at sætte penge i skattely, siger DR's erhvervsanalytiker om afsløringer i dokumentar.

Når DR1 fra mandag aften sender dokumentarserien I Skattely, får vi en hidtil uset indsigt i, hvordan der - så let som ingenting - bliver flyttet rundt på verdens formuer for at undgå skatteopkrævninger.

Det siger DR's erhvervsanalytiker, Thomas Svaneborg.

- Det mest overraskende er, hvor let det er. Du kan bare gå ind og søge på nettet, og så kan du finde rådgivning hos selv de mest anerkendte skatteadvokatfirmaer, siger han.

- Det er noget af det stærkeste, jeg har set inden for afsløringer af, hvordan man placerer penge i skattely.

Vi vil have pengene til at flyde frit

Der er dog en grund til, at det tilsyneladende er så nemt at få hjlælp til at flytte sin formue til et land med mere gunstige skatteforhold, lyder det fra Thomas Svaneborg.

- Vi lever i en globaliseret verden, hvor vi gerne vil have, at penge kan flyde frit, så frihandlen kan trives bedst muligt. Så kan det ikke undgås, at man vil spekulere i at flytte penge derhen, hvor beskatningen er lavest, siger han.

Herhjemme har skattemyndighederne igangsat flere initiativer, der skal bekæmpe brugen af skattely, så det bliver sværere for danskere at sætte deres penge eller selskaber i udlandet og dermed undgå dansk skat.

Blandt andet projektet Money Transfer, hvor en lang række konti både i Danmark og i udlandet er blevet gennetrævlet for at finde ud af, hvor mange danskere der egentlig har gemt deres penge i udlandet.

Ifølge Thomas Svaneborg har Money Transfer alene i løbet af fem år indbragt 1,2 milliarder kroner i tabte skatteindtægter.

- Det er et problem, der altid vil være der, men man kan håbe på, at man kan nedbringe omfanget, siger Thomas Svaneborg.

Dokumentarserien I Skattely, hvor en DR-journalist går undercover som forretningsmand, der vil "have mest muligt" ud af et salg af en iPhone-app, begynder mandag aften klokken 20. Serien består af fire afsnit.

Se hele interviewet med Thomas Svaneborg fra DR2 Morgen i videoen øverst i artiklen.

Se traileren for dokumentaren i videoen herunder.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5264cecb6187a20dec2fd3db

FacebookTwitter