DR's erhvervskorrespondent: Børsen-handel kræver en hær af advokater

Det er Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der har det sidste ord, når det gælder JP/Politikens køb af Dagbladet Børsen.

Her ses Børsens Anders Krab-Johansen, JP/Politikens Stig Kirk Ørskov og Bonniers Anders Eriksson til fredagens pressemøde. (Foto: JENS ASTRUP © Scanpix)

Selvom de høje herrer fra både Bonnier, Børsen og JP/Politikens Hus udtrykker begejstring for millionhandlen med dagbladet Børsen, så er det langt fra sikkert, at købet kan lade sig gøre.

Købet forudsætter nemlig en endelig godkendelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

JP/Politikens Hus

Allerede inden købet af Børsen var JP/Politikens Hus landets største dagbladskoncern.

* JP/Politikens Hus blev skabt i 2003, da Politikens Hus fusionerede med Jyllands-Posten A/S.

* Huset ejer Jyllands-Posten, Politiken, Ekstra Bladet, en række lokalaviser i Danmark og Sverige, et bogforlag og driver tryk- og distributionsvirksomhed.

* Omkring 2.400 er ansat i koncernen. Hertil føjes Børsens 210 ansatte.

* JP/Politikens Hus omsatte i 2014 for 3,1 milliard kroner.

* Børsen omsatte i 2014 for 365 millioner kroner.

Kilde: Ritzau

- Der er en del, der skal undersøges, det er der ingen tvivl om, siger Søren Bo Rasmussen, kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som venter på at høre fra medierne.

Eksperter har udnævnt JP/Politikens Hus til at blive den nye store mastodont inden for erhvervsjournalistik, hvis de vel at mærke får lov til at købe Børsen. Dermed rykker de også ved konkurrenceevnen, men om det er for meget, skal styrelsen vurdere. Og det kan tage lang tid, lyder det.

Nedenfor kan du se, hvordan proceduren forløber:

Første fase

Først skal JP/Politikens Hus indsende oplysninger om deres virksomhed til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Herefter har styrelsen 25 hverdage til at vurdere, om fusionen kan godkendes.

Hvis ikke den umiddelbart kan godkendes, fordi der er tvivl om, hvorvidt fusionen vil skabe konkurrenceproblemer, går processen over i fase to.

Anden fase

Her har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen yderligere 90 dage til at vurdere fusionen. Det kan få tre udfald:

  1. De godkender fusionen
  2. De forbyder fusionen
  3. Fusionen løses med tilsagn

Den sidste løsning, forklarer Søren Bo Rasmussen således:

- Det betyder, at de får godkendelsen, hvis de kan love, at de ikke opfører sig på en bestemt måde, som vi vurderer begrænser konkurrencen.

Kræver en hær af advokater

Kontorchefen vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men nævner, at den bliver stor:

- Der er rigtig mange markeder involveret. Måske skal vi kigge på distributionen og trykkeriet - i hvert fald skal vi se på annoncesalget, siger han.

Begge sider har selvfølgelig haft en hær af advokater til at kigge på det

Thomas Svaneborg, DR's erhvervskorrespondent

DR's erhvervskorrespondent Thomas Svaneborg forudser flere problemer med sammenlægningen - blandt andet det faktum, at landets to største erhvervsmedier, Børsen og finans.dk, kommer i samme hus:

- Man kan jo sagtens forestille sig en situation, hvor de to aviser bliver mistænkt for at dele et annoncemarked mellem sig. Begge sider har selvfølgelig haft en hær af advokater til at kigge den udfordring, men jeg tror, at de er meget spændte på, om Konkurrencestyrelsen uden videre godkender fusionen, siger han.

JP/Politikens Hus vurderer, at det vil tage et halvt år, før der kommer en afgørelse.