DR’s økonomiske ekspert: Tænk dig om før du konverterer

Kursen har aldrig været højere på det tre procent fastforrentede boliglån, men man skal være varsom med at skifte det korte flexlån ud med den faste rente.

F1-renten skal stige til hele 3,66 procent om tre år, for at det kan betale sig at konvertere til et fastforrentet lån allerede i dag, viser tal fra Realkredit Danmark. (© DR)

Kursen på det populære tre procent fastforrentede boliglån nærmer sig 100, og det er gode nyheder for mange boligejere.

- Lån med fast rente frister lige nu, fordi man får flere penge udbetalt for hver million kroner, man låner. Ham, der skal investere i papirerne, får tilsvarende mindre ud af det, siger DR's økonomiske ekspert Karsten Engmann.

Men man skal tænke sig godt nok om, før man lytter til de mange råd om, at man skal skifte F1-lånet ud med den faste rente. Der er nemlig stadig meget stor prisforskel på de to lån, så det kan ikke nødvendigvis betale sig at skifte nu.

- Det er min personlige holdning, at man skal passe på med at gå efter en eventuel kursgevinst ved at konvertere nu, for vi ved jo ikke, hvornår renten stiger, siger Karsten Engmann.

I stedet for at gætte på, hvordan renten vil udvikle sig, kan man regne lidt på, hvor meget renten skal stige på et senere tidspunkt, for at den nuværende gode forretning ved at optage et F1-lån bliver til en dårlig forretning, forklarer han.

Lav rente på F1 nogle år endnu

DR nyheder har derfor bedt Realkredit Danmark beregne, hvor meget F1-renten skal stige om tre år, forudsat den holder sig nogenlunde i ro indtil da, for at det er en god forretning at skifte F1-lånet ud med en fast rente allerede i dag.

Beregningerne viser, at F1-renten om tre år skal stige til mindst 3,66 procent, og ligge i det niveau de næste 27 år, før det kan betale sig at konvertere til et fastforrentet lån.

- Det lyder umiddelbart højt inden for tre år, så skal der virkelig gang i økonomien. Så det er lidt urealistisk, siger Liselotte Ravn Bærentzen, senior økonom i Realkredit Danmark.

Siden F1-lånet blev introduceret i begyndelsen af 1990'erne, har renten i gennemsnit ligget på godt tre procent.

- Jeg ser ikke i mit kikkertsigte, at renten vil stige så meget. Der er meget lang vej dertil, siger Johan Juul-Jensen, der er forbrugerøkonom i Nykredit.

Hold fast i flexlånet og spar penge

Også for boligejere med et F3-lån eller F5-lån kan det betale sig at vente med at konvertere til det sikre fastforrentede lån på tre procent.

Forbliver F3-renten på samme niveau de næste tre år, skal den efterfølgende stige til 3,63 procent, før man kan spare ved at skifte lånet ud nu i stedet for at vente og udnytte den lave rente på flexlånet nogle år.

Og for F5 er der endnu mindre at hente ved en konvertering. For renten skal stige til hele 4,53 procent om fem år, før det giver en gevinst at vrage F5-lånet for den faste rente i dag.

Det kan ikke betale sig at spekulere

Renten er generelt faldende, og det kan ikke udelukkes, at et 2,5 procent fastforrentet lån vil se dagens lys. Det er den økonomiske afmatning i Europa, som presser renten i nedadgående retning.

Men ifølge Realkredit Danmark er det umuligt at sige, om der vil blive åbnet op for et 2,5 procent fastforrentet lån. Faktisk er kursen på det tre procent fastforrentede boliglån faldet siden sidste uge og ligger nu i kurs 99,5 på grund af dagens optimistiske nøgletal fra USA.

Man skal derfor ikke spekulere i et 2,5 procent lån og udsætte huskøbet, råder DR's økonomiske ekspert.

- Man skal aldrig spekulere i, at renten vil falde - eller stige - når man optager boliglån. Og man skal ikke bare regne med, at vi lige pludselig får et 2,5 procent boliglån. Det kræver, at renten skal falde ganske betydeligt, før det kan betale sig, når man tager højde for kurstabet. Så det kan stadig betale sig at have et tre procent lån, siger Karsten Engmann.

Han påpeger omvendt, at folk med fastforrentede lån kan høste en gevinst, hvis renten stiger, og de herefter skifter lånet ud.

- Men det fordrer naturligvis, at man spekulerer i, at renten skal stige, og det kan næppe anbefales. Et fastforrentet lån er noget, man vælger, hvis man har brug for at kende sine betalinger mange år ud i fremtiden, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk