DR's økonomiske ekspert: Tjen penge på afdrag af boliggæld

Vælg et lån med en fast månedlig ydelse og kort op til 12 år af løbetiden på dit boliglån.

Karsten Engmann Jensen er DR Nyheders økonomiske ekspert og finanspolitiske medarbejder. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

Mange tusinde boligejere skal de kommende år kæmpe med deres realkreditinstitut om, hvorvidt de skal begynde at afdrage på deres boliglån efter 10 års afdragsfrihed, eller om de i stedet skal forsøge at forlænge afdragsfriheden for på den måde at holde de månedlige udgifter nede.

Men danskerne bider ikke på krogen, når realkreditinstitutterne advarer mod stigende renter. De tror simpelthen ikke på, at renterne vil stige, og derfor vælger mange husejere fortsat at optage afdragsfrie lån, skriver Politiken onsdag i denne uge.

Men danskerne gør klogt i at tænke sig om en ekstra gang, for der kan være store besparelser at hente ved at vælge et lån med afdrag, fortæller DR's økonomiske ekspert Karsten Engmann.

- Mange danskere ser de afdragsfrie lån som en god mulighed for at afholde forbrug nu og betale regningen på et senere tidspunkt, men det sker ikke uden omkostninger. Især set i lyset af, at renten jo på et tidspunkt kan stige og gøre det hele meget mere dyrt, siger Karsten Engmann.

Han forklarer, at boligejerne bør udnytte de lave renter til at afdrage deres gæld hurtigere.

Forkort løbetiden med 12 år

For eksempel kan det være en god ide at optage et lån med variabel rente og afdrag samt en fast månedlig ydelse før skat. Som det såkaldte T-lån, hvor man betaler et fast beløb hver måned. Det betyder nemlig, at når renten er lav, så afdrages der mere på lånet. Og det kan forkorte løbetiden på lånet gevaldigt i perioder, hvor renten er så lav som nu.

- De mennesker, der for 10 år siden valgte et afdragsfrit lån, står i dag i den situation, at de skal afdrage betydeligt mere på deres lån de næste 20 år, eller de skal lægge deres lån om til et nyt 30-årigt lån, hvis de ikke har sparet op af gevinsten ved den lavere rente. Dem, der har valgt at sætte rentebesparelsen ind på boliglånet, har skåret rigtig mange år af løbetiden og kan se frem til, at det hele er afdraget inden for ganske få år. Så er det pludselig dem, der har den største forbrugsmulighed, forklarer Karsten Engmann.

Det vil sige, at de boligejere, som for 10 år siden optog et T-lån, i den grad har skudt papegøjen. Ifølge Realkredit Danmark har de nemlig forkortet deres løbetid på lånet med hele 12 år på grund af de lave renter.

- Hvis man står i en situation, hvor man gerne vil udnytte den korte rente, men samtidig kende sin ydelse ud i fremtiden, er det måske netop denne type lån, man skal kigge efter i stedet for de afdragsfrie lån, vurderer Karsten Engmann.

FacebookTwitter