DSB bruger nyt våben i kampen mod gratisterne

Jagten på gratister i Københavns S-tog skærpes til efteråret. S-togsrevisorer går "under cover".

Jagten på gratister i Københavns S-tog skærpes til efteråret. S-togsrevisorer går "under cover". (© DSB)

Hvert år koster gratisterne de københavnske S-tog mellem 50 og 60 millioner kroner. Men fra efteråret skal folk uden billet passe ekstra på, for de risikerer at møde S-togsrevisorer i civil, skriver avisen 'DSB i dag'.

Det anslås, at godt 4 procent af de 89 millioner rejser, som S-togs kunder foretager hvert år, sker uden billet, oplyser Michael Hermann, servicechef i DSB S-tog.

- Der er ikke kommet flere gratister til, men det er et spørgsmål om, vi gerne vil have fat i flere af dem, der er. Der er ikke tale om en klapjagt på kunderne, men om, at vi ikke vil have, at nogle systematisk kører gratis med vores tog. Det er irriterende, når man selv betaler og kan se, at andre i toget ikke har gjort det. Det krænker retfærdighedsfølelsen, siger han.

Der er tale om en gruppe af gratister, som S-togrevisorerne ser, men aldrig får fat i.

Fire kontrollører ad gangen

- Revisorerne ser ofte passagerer, som må formodes ikke at have gyldig billet, men som de ikke når at træffe, fordi de er ude, så snart de ser uniformerne, siger Michael Hermann.

Revisorerne i civilt tøj skal arbejde sammen fire og fire, og det er der to årsager til.

- Vi ved endnu ikke, hvordan reaktionerne fra kunderne bliver - det kan være, de bliver voldsommere. Desuden kan gratisterne nå at gå igennem toget og forsvinde, hvis det er et langt tog, og der kun er to revisorer, og så er vi jo lige vidt, siger servicechefen.

De civile revisorer indgår i en forsøgsordning, og succesen skal blandt andet måles på, at der ikke kommer flere arbejdsskader som følge af den fysiske og psykiske belastning.

S-tog trækker på udenlandske erfaringer, blandt andet fra Oslos T-bane, i projektet. Her fanger revisorerne langt flere billetløse, når det foregår i civil. Til gengæld viser erfaringen, at passagererne også parlamenterer langt mere om kontrolafgiften.

I årets første fire måneder er der udskrevet knap 42.000 afgifter til passagerer, der ikke købt billet

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk