DSB og lokoførere mødes for at løse gårsdagens strid: 'Det var ikke en optrapning af konflikten'

DSB og lokomotivførere strides om DSB's reaktion på arbejdsnedlæggelsen, der lammede togtrafikken i hele landet i går.

Arkivfoto. DSB og lokomotivførerne har været i konflikt i månedsvis. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det var ikke en lockout, da DSB i går tog adgangskortet fra de lokomotivførere, der havde nedlagt arbejdet, og bad dem forlade stedet.

Sådan lyder det fra underdirektør i DSB, Poul Gemzøe-Enemark.

- Der er slet ingen tvivl om, at det, vi oplevede igår, var en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse, som dem vi har set tidligere på måneden. Ikke andet.

Ifølge Poul Gemzøe-Enemark var DSB's reaktionen på arbejdsnedlæggelsen udelukkende en "praktisk foranstaltning".

- Vi var flere gange inde på opholdsrum og bede medarbejderne genoptage arbejdet, og da opholdsrummene også bliver brugt til andre medarbejdere, var det vigtigt for os, at dem, der ikke var i arbejde, forlod stedet. Vi ønsker ikke at facilitere overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, siger han.

Men det kan jo virke som en optrapning af en konflikt?

- Det kan godt være, det kan virke sådan, men sådan var det ikke. Det var en praktisk foranstaltning, som skulle sikre, at de ikke var på området. De fik allesammen at vide, at de ville få kortet tilbage, hvis de var klar til at genoptage arbejdet på sædvanlig vis, og mig bekendt har alle fået deres kort igen, påpeger Poul Gemzøe-Enemark.

Ingen kommentarer

Poul Gemzøe-Enemark fra DSB har i dag siddet i fællesmøde med Dansk Jernbaneforbund, Dansk Industri, Dansk Arbejdsgiverforening og LO for at finde ud af, hvad der er op og ned i konflikten, som lammede togtrafikken på både Sjælland, Fyn og i Jylland i går.

Det er lokomotivførernes fagforening, Dansk Jernbaneforbund, har indkaldt til fællesmødet.

De mener nemlig ikke kun, at der var tale om en arbejdsnedlæggelse men også en lockout fra DSB's side - og fagforeningen er sure over, at DSB ikke ville give adgangskortene tilbage, medmindre arbejdet blev genoptaget.

- Det er voldsomt at tage folks adgangskort og bede dem om at gå hjem. Der sidder medlemmer, som er forvirrede og usikre på, hvad der sker nu, sagde formand for Dansk Jernbaneforbund Henrik Horup til Ekstra Bladet i dag.

Han har ikke ønsket at udtale sig om sagen i dag, men bekæfter overfor DR, at reaktionen stadig tolkes som voldsom adfærd fra arbejdsgiverside.

DSB: Det er ikke en del af den danske model

Hvis DSB og Dansk Jernbaneforbunds strid om, hvad der skete i går, ikke bliver løst på fællesmødet i dag, har partnerne hver især mulighed for at gå videre med sagen i Arbejdsretten.

Netop det gjorde DSB for en uge siden, fordi virksomheden mente, at medarbejdernes tidligere strejker den 5. og 21. november var systematiske. Og eftersom at medarbejderne igen i går nedlagde arbejdet, skal parterne mødes i Arbejdsretten allerede i dag for at diskutere lovligheden af arbejdsnedlæggelser blandt lokomotivførere.

Underdirektør i DSB, Poul Gemzøe-Enemark, håber, at den månedlange strid mellem DSB og lokomotivførerne snart vil ende med en hovedaftale.

- Jeg tror stadig på, at det ender med supplerende aftaler i forhold til den private overenskomst, vi følger. Og så håber jeg, det stopper med de her arbejdsnedlæggelser, for det er i hvert fald ikke en del af den danske model, siger han.

Facebook
Twitter