Du betaler for meget for håndværkere: Husk at indhente flere tilbud

Du kan slippe billigere, hvis du forhandler prisen og indhenter flere tilbud.

Håndværkere i gang med en renoveringsopgave i Bagsværd. En undersøgelse viser, at vi er for dårlige til at indhente tilbud, der kan spare os for penge, lyder det fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. (Foto: © Anne Bæk, Scanpix)

Vores efterspørgsel på tømrere, murere eller elektrikere til opgaver i privaten har aldrig været større.

Men vi er alt for dårlige til at bede om flere tilbud og forhandle, når det drejer sig om håndværkerens pris. Derfor ender vi tit med en regning, der er for stor, lyder det fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

- Der er penge at spare, hvis man faktisk indhentede tilbud fra flere håndværkere, siger vicedirektør Mette Rose Skaksen.

Seks ud af ti af os får kun et eller ingen tilbud, før vi sætter gang i tømrer- eller murerarbejdet i privaten. Det fremgår af en ny rundspørge, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Tilsvarende undlader seks ud af ti også at forhandle den pris, som håndværkeren tilbyder, og det koster, mener Mette Rose Skaksen.

- Når forbrugerne tager en enkelt håndværkers tilbud for givet, så mister de konkurrence-gevinsten, som nogle gange er betydelig. Vi opfordrer altid til at overveje, om andre kan tilbyde noget bedre, og om det tilbud, man har fået, kan forhandles, siger hun.

90 procent vinder på forhandling

Rundspørgen bekræfter, at der er penge i både at få flere tilbud og forhandle prisen. 90 procent af dem, der prøvede, fik nemlig noget ud af det. Og det kan handle om mange penge.

- I mange husholdninger er et ombygningsprojekt eller et andet håndværkerprojekt en stor privatøkonomisk udgift. Og så er det jo ærgerligt, hvis man forbigår et økonomisk besparelse på 10-15 procent, siger Mette Rose Skaksen.

Undersøgelsen er lavet for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen af analyseinstituttet Wilke, som har spurgt 1.160 danskere om deres erfaringer med håndværkere de seneste to år.

Vi bruger rekordbeløb på håndværkere

Der er god grund til at være mere kritisk over for den første pris, håndværkeren tilbyder.

Nye tal fra brancheorganisationen Dansk Byggeri viser nemlig, at vi i 2017 brugte 60,3 milliarder kroner på at få udført vedligeholdelse og hovedreparationer i de danske hjem. Det er det hidtil højeste beløb i den tid, Dansk Byggeri har lavet statistik.

- Udskiftning af vinduer, køkkener og badeværelser er stadig noget af det, der fylder mest i ordrebøgerne, siger cheføkonom Bo Sandberg.

Og danskernes samlede håndværkerregning vil ifølge cheføkonomen vokse yderligere til 61,3 mia. kroner i 2018.

De vigtigste forklaringer på vores høje forbrug af håndværkere er friværdi i boligen og høj beskæftigelse, mener han.

- Det skyldes især, at vi er i gang med et økonomisk opsving, hvor der er råd til at sætte gang i de her ting. Folk har mange penge mellem hænderne, stigende friværdier i deres boliger. Og selv om der bliver sparet mere op, er der penge tilovers til at sætte renoveringsprojekter i gang, lyder vurderingen.

Han erkender dog samtidig, at stigende priser på håndværkere påvirker regningens størrelse.

- Der er et pres opad prismæssigt. I øjeblikket stiger lønningerne for håndværkere lidt mere end inflationen generelt, lyder det fra Dansk Byggeris cheføkonom.