Du er dækket, hvis du dummer dig på el-løbehjul, men ...

Det er en konkret vurdering, om du kan gøres ansvarlig for ulykker på el-løbehjul, lyder det fra branchen.

To personer på et el-løbehjul er en af de ting, der ikke er tilladt. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Hvis du i en sen og våd nattetime samler et af de mange el-løbehjul op, som står rundt om i flere danske byer, så er der risiko for, at du selv hænger på regningen, hvis det går galt.

Sådan lyder vurderingen fra Anja Lintrup, der er rådgiver hos Forsikringsoplysningen, en rådgivningsafdeling under brancheorganisationen Forsikring og Pension.

- Der er generelt nogle områder, hvor ansvarsforsikringen ikke dækker. Det er selvfølgelig, hvis man laver skaden med vilje. Det kan også være, hvis man er fuld og laver en skade, siger hun.

Det dækker ansvarsforsikringen

Både i Aarhus, Odense, Vejle, Aalborg og i København kan man fra de mange udenlandske udlejningsfirmaer leje et elektrisk løbehjul til at komme rundt i byerne med.

Det er dog ikke ufarligt, viser en opgørelse fra Akutberedskabet i Region Hovedstaden. Over 100 personer er i år kommet til skade, og desuden er omkring 20 personer i undersøgelsen enten blevet ramt eller er snublet over et el-løbehjul på gaden.

Selskaberne er på grund af færdselsloven forpligtet til at tegne en såkaldt ansvarsforsikring, så de personer, man risikerer at skade med et el-løbehjul, får en erstatning, hvis de skulle komme til skade eller blive invalide.

Tip os

  • Har du selv oplevet eller kender du nogen, der er kommet alvorligt til skade på grund af el-løbehjul? Skriv til ahec@dr.dk

Men forsikringsselskaberne, der har tegnet forsikring med udlejningsfirmaerne, kan i særlige tilfælde kræve pengene tilbage fra føreren af løbehjulet, hvis man har kørt uansvarligt eller har drukket så meget, at den tilladte promille er overskredet, lyder det fra Forsikringsoplysningen.

- Reelt er der en risiko for, at man kan blive mødt med et krav fra forsikringsselskabet, siger Anja Lintrup.

- Generelt dækker forsikringen, hvis man er skyld i, at andre kommer til skade. Men der kan være situationer, hvor man kan ende med regningen selv. Og det kan være alt fra et par hundrede kroner til et millionbeløb, hvis nogen bliver invalide, siger hun.

Her er det el-løbehjul på Nørreport Station i København, der er væltet. (Foto: Sophie Bavnhøj © dr)

Topdanmark: Det skal være meget groft

Et af de forsikringsselskaber, som udbyder ansvarforsikringer til løbehjulsfirmaerne herhjemme, er Topdanmark.

Ifølge fagspecialist Theis Dannerup fra forsikringsselskabet, så skal der dog mere end blot en overskridelse af promillegrænsen til, før Topdanmark vil gøre førere ansvarlige for de uheld, de er skyld i.

- Hvis vi snakker om, hvor uagtsomt selve skadevolderen må have handlet i skadesøjeblikket, så skal der rigtig meget til, før man afviser dækning, siger han.

Der skal være tale om 'grov hensynsløshed', før Topdanmark vil forsøge at kradse pengene ind fra en fører af et el-løbehjul, fortæller han.

- Vi skal helt derud, hvor du er alkoholpåvirket og kører hurtigt over for rødt i en byzone. Dér er man ude i en grad af uagtsomhed, som du kan betegne som 'grov hensynsløs', siger Theis Dannerup.

Omvendt er det dog svært at sætte en egentlig grænse. Det vil komme an på ulykkens omstændigheder og en vurdering fra sag til sag, lyder det fra forsikringsselskabet.

- Det er en konkret vurdering hver eneste gang. Men hvis du - i gåseøjne - 'kun' er alkoholpåvirket, men kører langsomt, så er der meget, der peger i retning af, at du ikke udviser 'grov hensynsløshed', siger Theis Dannerup.

Væltede el-løbehjul ligger i en bunke på Christianshavn i København. (Foto: Martin Frøland)

Din egen forsikring sættes ud af kraft

Udlejningsselskabet er dog kun forpligtet til at have den lovpligtige ansvarsforsikring, og den dækker ikke skader på dig selv i tilfælde af ulykke på de hurtigtgående tohjulede køretøjer, fortæller Anja Lintrup fra Forsikringsoplysningen.

- Man skal være opmærksom på, at udlejeren kun dækker de skader, man laver på andre. Og altså ikke, hvis man selv kommer til skade.

- Her skal man i stedet have en ulykkesforsikring, som dækker, hvis man slår tænderne ud eller får alvorlige skader på arme og ben, siger hun.

Har man tegnet en ulykkesforsikring, så er den dog ifølge forsikringsrådgiveren helt ubrugelig, hvis man kommer til skade med alkohol i blodet.

- Dér er det ret klart. Forsikringen dækker ikke, hvis man kommer til skade, fordi man er fuld, siger Anja Lintrup.

Her kan du komme i problemer med forsikringsdækningen

  • Hvis du med vilje kører ind i andre

  • Hvis du kører groft uansvarligt og/eller er påvirket af alkohol

  • Hvis du er under de tilladte 15 år, kan du selv eller dine forældre blive gjort ansvarlige for skaden

  • Kilde: Forsikringsoplysningen

Facebook
Twitter