Du kan stadig nå det: Tjek dit hjem for radon

Den radioaktive gas, radon, kan give lungekræft. Afslut fyringssæsonen med et radontjek.

Bjarne Groth Møller er ved at installere et radonsug i et parcelhus i Odense. Her var radonniveauet over fire gange højere end den grænseværdi, som myndighederne anbefaler. (Foto: Jeppe Bruun Christensen © (c) DR)

Flere end 5700 husstande har indtil videre brugt fyringssæsonen på at få lavet et radontjek, og nu er det sidste chance for at nå det på den her side af sommeren.

Gode radonråd
  • Få foretaget en radonmåling. Men test kun, hvis du vil gøre noget ved det, lyder rådet fra Britt Haker Høegh, der radonekspert på Teknologisk Institut.
  • Tjek radonrisikoen i dit område på www.radonfrithjem.dk. Her kan du indtaste din adresse og se, om dit hus ligger i et område med høj risiko for radon.
  • Luft ofte ud. Ved udluftning fortyndes indholdet af radon i luften.
  • Sørg for, at udluftningen er i orden, hvis der er krybekælder under huset. En korrekt ventileret krybekælder gør, at det radon, der måtte sive op, bliver fortyndet med udendørsluft, som der ikke er så meget radon i.
  • Gå rørene i huset efter i sømmene for eksempel ved radiatorerne: - Er rørene ikke tætnet, kan radon sive op fra undergrunden og direkte ind i huset, siger Britt Haker Høegh.
  • Installer friskluftventiler i vinduer og døre. De kan sikre det nødvendige luftskifte i din bolig og altså fortynde luftens indhold af radon.
  • Er radonniveauet meget højt, kan du overveje at få lagt en radonmembran ned under gulvet. Den lægges under det eksisterende gulv og forhindrer gassen i at trænge op.
  • Ved højt niveau kan du også overveje at få installeret et radonsug under huset. Det suger den radonholdige luft væk, før den trænger ind i dit hjem.

Vil du have målt luftens indhold af radon i dit hjem, kræver det nemlig to måneders målinger, mens det stadig er koldt udenfor, og der er varme på varmeapparaterne inde.

Og der er god grund til at måle. Hvert femte hjem har et for højt niveau af radon. Den radioaktive gas er hvert år medvirkende til, at 300 danskere får konstateret lungekræft.

Måles med små bokse

En radonmåling koster typisk mellem 500 og 1300 kroner. Det mest brugbare resultat får man med nogle små målebokse; såkaldte radondosimetre.

Det forklarer Torben Valdbjørn Rasmussen fra Statens Byggeforskningsinstitut. Han forsker i, hvordan vi undgår radon i vores huse.

- Man går på nettet og bestiller nogle dosismetre, som man får sendt med posten. Det er sådan en brik, man sætter op i sit hjem. Det gør man så i to til tre måneder, og den vil så fortælle noget om, hvilket radonindhold man har, fortæller Torben Valdbjørn Rasmussen.

Kan koste dyrt

Radon forekommer naturligt i jorden, det lugter ikke og trænger ind i vores huse via revner og sprækker. Det kan trænge op gennem alle jordbundstyper, men nogle områder i landet er hårdere ramt end andre.

- I sandede jorde er sandsynligheden for at finde et hus med forhøjet radonindhold lille. Mens Bornholm er det sted, hvor vi har den største sandsynlighed for at finde et hus, der har forhøjet radonindhold. Hvor vi altså har klippegrund, siger Torben Valdbjørn Rasmussen.

For de heldigste kan det være helt gratis at komme af med radon. Men er niveauet så højt, at det kræver ombygning af husets gulve eller installation af et særligt radonsug, så kan regningen løbe op i flere hundrede tusinde kroner.

Mere om radon og økonomien i at gøre noget ved det i magasinet Penge kl 21:55 på DR1.