Dyb krise i Postnord Danmark: Politikere chokerede

Dansk del af Postnord er i store økonomiske problemer. Regningen kan ende hos skatteyderne.

Postnord Danmark har ikke større grund til at sende postkort hjem fra vinterferien. Selskabet er i store økonomiske problemer. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Post Danmark – som i dag er en del af det svensk-danske Postnord – er i dyb krise. For med det historisk dårlige regnskab, som blev fremlagt i fredags, er der akut pengemangel i postvæsenet.

- Det er meget kritisk. Egenkapitalen er væk, og det ser rigtig slemt ud, siger Henrik Brodersen, der er postordfører for Dansk Folkeparti.

Sammen med resten af forligskredsen er han blevet orienteret om situationen i Postnords af transportministeren.

- Hele situationen er ganske enkelt katastrofal, siger Karsten Hønge fra SF.

- Det er en ekstremt alvorligt situation for posten, siger Christian Rabjerg Madsen, der er postordfører for Socialdemokratiet.

'Kassen er tom'

DR Nyheder har bedt en regnskabsekspert fra CBS om at gennemgå regnskaberne for den danske del af Postnord. Hans konklusion er klar:

- Problemet er, at de har tabt pengene. Der er ikke flere penge i kassen. Egenkapitalen er væk, siger Leif Christensen, der er adjunkt på CBS og har 25 års erfaring som statsautoriseret revisor.

Den danske del af selskabet gav et underskud på 1,5 milliarder danske kroner i 2016. Og det overstiger den egenkapital, der var i Post Danmark ved indgangen til 2016, forklarer han.

Postnords plan er at lave en stor omstilling af hele det skrantende danske selskab. En omstilling, der vil koste milliarder af kroner. Samtidig varsler Postnord nyt underskud i år. Med andre ord skal Postnord ud og finde et milliardbeløb til den danske del af butikken.

- Hvis det havde været en virksomhed, der havde stået alene, så havde det været en konkurssituation, siger Leif Christensen til DR Nyheder.

Overskud i Sverige

Spørgsmålet er, hvor de mange penge skal komme fra. Post Danmark er en del af det store nordiske postselskab PostNord. Den danske stat ejer 40 procent, mens den svenske stat ejer 60 procent.

Men den svenske del af Postnord gav faktisk overskud sidste år, så i Sverige ser man kritisk på situationen i Danmark. Og svenskerne er tilsyneladende ikke meget for at betale regningen for problemerne i Danmark.

- Det er så vigtigt, at den økonomiske krise i Danmark ikke rammer Sverige, for min fremmeste opgave er at forsvare den svenske postvirksomhed, sagde den svenske industriminister Mikael Damberg til SVT i fredags.

Den svenske industriminister vil ikke udelukke, at det kan ende med en skilsmisse mellem den danske og svenske del af Postnord. Og hvis svenskerne ikke vil betale for den danske omstilling, så peger pilen ifølge Leif Christensen på den danske stat.

- Så er det den danske stat, der må beslutte, om de vil finansiere Post Danmark, og hvor mange af de aktiviteter, de vil finansiere, siger Leif Christensen til DR Nyheder.

Kræver hurtig handling

Postordførerne kræver hurtig handling fra ministeren.

- Det er helt afgørende for mig, at der også fremadrettet er post i hele landet. Og vi må have ministeren på banen og sikre at det sker, siger Christian Rabjerg Madsen, der er postordfører for Socialdemokratiet.

Samme melding kommer fra Dansk Folkeparti.

- Vi er jo nødt til at lave en handlingsplan. Jeg går ud fra, at transportministeren allerede er i gang. Det vil jeg i hvert fald anbefale ham og så få indkaldt postforligskredsen, siger Henrik Brodersen til DR Nyheder.

Det har ikke været muligt at få et interview med Transportminister Ole Birk Olesen, for han er på ferie. I en mail til DR Nyheder skriver han, at han ikke kan udtale sig om kapitalbehovet i den danske del af Postnord.

- Dette er et spørgsmål, som Postnords ledelse i første omgang må tage stilling til, skriver ministeren i et svar til DR Nyheder.

Han henviser desuden til, at Postnords ledelse drøfter en ny model for produktionsapparatet i Danmark, som på sigt skal skabe balance mellem indtægter og udgifter.

- Jeg kommer til at tale nærmere med min svenske kollega over den kommende tid, skriver Ole Birk Olesen til DR Nyheder.

Postnord i dialog med ejerne

Postnord ønsker ikke at stille op til interview om sagen.

Men i forbindelse med regnskabet i fredags sagde Postnords bestyrelsesformand Jens Moberg til DR Nyheder:

- Når vi gennemfører en så omfattende forandring, så har vi en meget tæt dialog med vores ejere, også om hvordan vi finansierer den her omstilling.

- Så kan en kapitalindsprøjtning komme på tale?

-Vi kan ikke sige nu, hvordan finansieringen kommer til at ske. Men vi har en tæt dialog med vores ejere om hvordan vi gennemfører den her forandring.

(Foto: Grafik Ninni Munch Pettersson © DR Nyheder)

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter