EFI-skandalen: Den her gruppe skal betale mindre i skat

Hvis du skylder penge og ikke har indgået en aftale med Skat om at betale dem tilbage, så er du blandt dem, der får et nyt skattekort.

Inden for en måned får titusindvis af danskere et nyt skattekort med en lavere trækprocent. (© DR)

Det kan virke grotesk, at de, der skylder penge til os andre, fordi de har gæld, som Skat skal inddrive for dem, nu får lov til at få en lavere trækprocent, og således selv får flere penge mellem hænderne.

Men det er ikke desto mindre det, der sker, når Skat så hurtigt som muligt og inden for en måned sender nye skattekort ud til titusindvis af danskere.

Årsagen er, at store dele af det computersystem, der hedder EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem), der skulle bruges for at inddrive gælden, er skrottet.

Derfor er der nu milliarder af kroner, der ikke bliver betalt tilbage. Det drejer sig om alt fra P-afgifter, tilbagebetaling af SU-gæld og rykkergebyrer.

Tre kriterier skal være opfyldt

Og de, der nu får nye skattekort, opfylder ifølge Skat tre kriterier.

Det drejer sig om borgere

  • Der har et skyldnerforhold, som altså skylder penge, og som

  • Ikke har indgået en frivillig aftale med Skat om at betale penge tilbage, og som

  • Skat vurderer, har en positiv betalingsevne, så de altså kan betale penge tilbage

For den gruppe borgere har Skat lavet lønindeholdelse, så de altså trækker penge fra deres løn, inden de får lønnen (eller en anden form for indkomst) udbetalt.

Men nu bliver lønindeholdelsen suspenderet, og de får et nyt skattekort med en lavere trækprocent.

Problemet med EFI har blandt andet været, at der er blevet opkrævet forældet gæld og dermed forkerte penge.

Lav disponibel indkomst

Bent Greve, der er professor i samfundsvidenskab på Roskilde Universitet, tror ikke, at de borgere, som nu får et skattekort med en lavere trækprocent, vil indgå frivillige aftaler om at betale deres gæld.

For der er tale om mennesker, der i forvejen har det meget stramt økonomisk.

- Man skal huske på, at mange af de her er nogle, der ikke har ret meget disponibel indkomst i forvejen. Så de vil se frem til at få en lidt lettere økonomisk hverdag, mener Bent Greve.