Efter 12 års forskning: dansk virksomhed laver penge af vand

Udgifterne til forskning sætter rekord i danske virksomheder.

Aquaporins laboratorium. Virksomhedens protein til vandrensning efterligner naturens metode. (Foto: © Jørgen Søby, (c) DR)

- Det ligner mest af alt en Nespressomaskine, siger direktør og stifter Peter Holme Jensen om Aquaporins første reelle produkt. En ny maskine, som har været 12 år undervejs.

Maskinen kan filtrere vand i husholdningen, så det er sikkert at drikke af det overalt i verden. Som i en Nespressomaskine hælder man vand i en beholder, og på den anden side løber det rene, drikkeklare vand ud i et glas.

Aquaporin i Lyngby har opfundet filtret, mens selve maskinen er produceret af firmaets kinesiske partner – i første omgang til kinesiske husholdninger.

- Det, som er allervigtigst for folk, når de får penge, er at få rent vand til deres børn. Og det kan man ikke forvente at have i udviklingslande som Indien og Kina. Det er noget, vi tager for givet i Danmark. Men der er faktisk næsten to milliarder mennesker i verden, som ikke har adgang til rent drikkevand og sanitet, forklarer Peter Holme Jensen.

Kæmpemarked i Kina – og det vokser

Det giver store muligheder for Aquaporin, der vurderer, at der alene i Kina bliver brugt fem milliarder dollars om året på filtersystemer som deres, og tallet vokser med 30 procent.

Direktør og stifter Peter Holme Jensen, Aquaporin. (Foto: © Jørgen Søby, (c) DR)

Aquaporin er altså sivet ind på et særdeles attraktivt marked med deres første produkt, der er baseret på det avancerede filtersystem, firmaet har patent på. Men vejen ind i markedet har været lang og dyr. Det har taget forskerne 12 år og har kostet 500 millioner kroner at udvikle det helt unikke filtermateriale og gøre klar til produktion.

- Uden forskning og patenter fandtes Aquaporin ikke, siger Peter Holme Jensen.

- Det er først inden for de seneste to år, vi er gået i rigtig produktion. Dét at udvikle og patentere er en langsommelig proces. Fra du får en idé, til du indsender patentet og får det udstedt, går der normalt helt op til fem år.

I al sin enkelthed har Aquaporin opfundet en form for filterpapir, der kun tillader vandmolekyler og naturlige salte at trænge igennem, mens alt andet bliver sorteret fra.

Aquaporin producerer dagligt to kilometer filtermateriale til vandrensning. (Foto: © Jørgen Søby, (c) DR)

I Lyngby producerer firmaet hver dag filterpapiret i store ruller i op til to kilometer. Materialet kan bruges i en lang række sammenhænge, og udviklingsmulighederne for brug af materialet er enormt. Derfor tæller forskerne stadig omkring 40 mand af virksomhedens omkring 100 ansatte.

Kopieret fra naturen

Måden, filteret fungerer på, er kopieret fra naturen selv.

- Aquaporin er et molekyle, som filtrerer vand i levende celler og overalt i naturen. Vores teknologi går ud på at genbruge naturens egen måde til at filtrere vand på. Hvor du både bruger klassisk ingeniørvidenskab og bioteknologi til at skabe en helt ny teknologi med, forklarer Peter Holme Jensen.

Aquaporin er et godt eksempel på, hvordan forskning selv i de tidlige stadier på universiteterne kan føre til kommercielle ideer. Og det viser også at investering i forskning er vejen frem for nye ideer med potentiale.

Det lykkedes for Aquaporin at skaffe finansiering fra investorer og fonde rundt omkring i verden. Både fra Innovationsfonden i Danmark, EU-kommissionen og fra regeringen i Singapore.

Mange har altså troet på ideen. Og i Lyngby har Peter Holme Jensen også meget store forventninger til produktet. Han forudser, at det kan afsalte havvand, behandle industrielt spildevand og lave procesvand til forskellige industrier.

- Hvis du kigger på vandrensning generelt i hele verden, så er den årlige omsætning på omkring 800 milliarder dollars. Så det er et marked, hvor du aldrig kommer til at løbe tør for potentiale.