Efter 12 dages coronanedlukning åbner slagteri: 'Det har været en sort tid'

165 medarbejdere på Danish Crowns slagteri i Ringsted har været smittede med corona.

Slagteriarbejderne ankommer til Danish Crowns slagteri i Ringsted, der netop er genåbnet. Medarbejderne får målt deres temperatur, før de møder på arbejde. (Foto: Claus bech © Scanpix)

I 12 dage har der været helt lukket på Danish Crowns slagteri i Ringsted. De cirka 900 medarbejdere har været sendt hjem i isolation for at undgå yderligere smitte med coronavirus.

Men nu finder en del af medarbejderne igen forklæder og de skarpe knive frem. Slagteriet genåbner nemlig i dag – i første omgang på halv kraft.

- Det er en rigtig dejlig fornemmelse, at vi er på den anden side nu, hvor det hele er kommet lidt under kontrol. Det er meget ventet af både medarbejdere, landmænd og os selv, siger Steffen Ahrendsen, der er fabriksdirektør på Danish Crowns slagteri i Ringsted.

Nedlukningen har nemlig gjort ondt.

- Det har været en sort tid. Det er ret drastisk at lukke en fabrik ned. Det giver utryghed blandt medarbejderne og en masse ekstra arbejde ude ved landmændene, siger han.

Hvor mange penge, nedlukningen af slagteriet i Ringsted kommer til at koste Danish Crown, har virksomhed ikke noget overblik over endnu.

Som en del af genåbningen indfører Danish Crown nu yderligere tiltag på slagteriet.

- Vi har strammet yderligere op på fabrikken og indfører mundbind på hele fabrikken dog med undtagelser - for eksempel på slagtekæden. Her står medarbejderne med større afstand, og arbejdet er så varmt, at det ville være ubehageligt for medarbejderne at bære mundbind, siger Steffen Ahrendsen.

  • Efter 12 dages nedlukning begynder halvdelen af medarbejderne på slagteriet i Ringsted i dag på arbejde. (Foto: Claus bech © Scanpix)
  • Når slagteriarbejderne ankommer til slagteriet i Ringsted, får de målt deres temperatur. (Foto: Claus bech © Scanpix)
  • Medarbejderne i Ringsted skal testes for coronavirus to gang om ugen den næste uge. Derefter er planen, at medarbejderne skal testes en gang om ugen. (Foto: Claus bech © Scanpix)
  • 8. august meddelte Danish Crown, at virksomheden lukkede slagteriet i Ringsted midlertidigt på grund af udbruddet af coronavirus. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
1 / 4

Nedlukningen har betydet en såkaldt udsætning på i alt 100.000 grise. Omkring 60-70.000 af grisene har Danish Crown kunne slagte på andre slagterier, hvor medarbejderne har arbejdet over.

Men da svinebønderne samtidigt har tilmeldt flere grise til slagtning, end Danish Crown havde forventet, er Danish Crown lige nu 100-120.000 slagtninger bagud. Det svarer til to hele dages slagtninger på alle Danish Crowns slagterier.

Hvornår slagtningerne er indhentet, ved Danish Crown endnu ikke.

Mens slagteriet i Ringsted genåbner, er smitten blandt Danish Crowns medarbejdere dog ikke helt forsvundet.

I mandags blev 576 medarbejdere på slagteriet i Ringsted testet for corona. Her blev der fundet to nye smittede. Onsdag blev cirka 450 medarbejdere testet, men svaret fra deres test kommer først senere i dag.

Medarbejderne på slagteriet fortsætter med at blive testet de kommende uger. I næste uge testes alle medarbejdere i Ringsted to gange om ugen, og derefter er planen, at medarbejderne skal testes en gang om ugen.

Som følge af smitteudbruddet i Ringsted, der begyndte i slutningen i juli, vil Danish Crown nu teste alle slagterimedarbejdere for coronavirus.

I dag bliver der opstillet test-telte på Danish Crowns to største slagterier i Horsens og Blans i Sønderjylland. Slagterigigantens plan er at udbrede testmuligheden til alle slagterierne.