Efter 33.000 påbud: Nyt værktøj skal hjælpe virksomheder med at overholde loven

En fjerdedel af små arbejdspladser i Danmark udfylder ikke den lovpligtige arbejdspladsvurdering.

Et nyt værktøj på telefonen gør det lettere for små virksomheder at få lavet en arbejdspladsvurdering.

Tidskrævende. Uoverskueligt. Omstændigt.

De lovpligtige arbejdspladsvurderinger - også kendt som APV - har været årsag til gråt hår hos særligt små- og mellemstore erhvervsdrivende.

Ikke mindst fordi at man i de eksisterende tjeklister har skullet udfylde mere end 100 spørgsmål.

Nu har Arbejdstilsynet lanceret et nyt værktøj, som skal gøre det nemmere for små virksomheder at overholde lovens krav om en arbejdspladsvurdering.

- Det er godt, at vi med det nye digitale værktøj gør det væsentligt lettere for virksomhederne at lave deres arbejdspladsvurdering - uden at gå på kompromis med arbejdsmiljøet. Det kommer alle til gavn, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

33.000 påbud

I det nye værktøj får virksomhederne en tjekliste på 7-20 spørgsmål om deres arbejdsmiljø. Tjeklisten er målrettet den specifikke branche, og det gør det nemt, overskueligt og hurtigt for virksomhederne at komme godt i gang.

Værktøjet skal hjælpe særligt de små virksomheder med 1-9 ansatte - dem er der ca. 165.000 af i Danmark.

Lars Magnus Christensen, der er cheføkonom i SMVdanmark, organisationen for små- og mellemstore virksomheder, roser det nye værktøj:

- Ved at skære antallet af spørgsmål ned fra 100 til under 20 og samtidig guide virksomheden igennem skridt for skridt, gør man det mere overskueligt for den lille virksomhed at leve op til lovens krav.

I en undersøgelse foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, er det godt hver fjerde af de små arbejdspladser, der ikke har lavet en arbejdspladsvurdering inden for de seneste tre år.

Det betyder, at Arbejdstilsynet har givet intet mindre end 33.000 påbud for manglende eller mangelfulde arbejdspladsvurderinger siden 2008.

Ifølge Arbejdstilsynet, så er det ofte restauranter, butikker og kontorvirksomheder, der ikke har styr på arbejdspladsvurderingerne.