Efter bølge af farligt maskefusk: Svindeljægere og Interpol jagter coronasvindlere

Menneskers liv og helbred er på spil i sager om dårlige værnemidler, siger chef for Olaf.

En bølge af dårlige masker med forfalskede og vildledende kontrol-dokumenter har fundet vej til Europa og er blandt andet blevet indkøbt for millioner af kroner af regioner i Danmark.

Sammen med politiet i flere europæiske lande er EU´s særlig enhed til bekæmpelse af svindel (Olaf) lige nu i gang med at optrevle flere sager om dårlige værnemidler solgt med falske og vildledende dokumenter.

Millioner af dårlige masker og andre værnemidler mod corona er allerede blevet beslaglagt i sagerne, fortæller chefen for enheden, Ville Itälä.

- Produkterne med de her falske certifikater kan være ineffektive eller endda skadelige for helbredet. Det handler ikke kun om forbrugernes sikkerhed, men også apoteker, plejehjem og store institutionelle købere som hospitaler eller fængsler, siger han.

Dårlige masker på falske papirer

DR Nyheder har sammen med medier i resten af Europa koordineret gennem det internationale journalist-samarbejde OCCRP brugt de seneste måneder på at kulegrave danske og europæiske sundhedsmyndigheders milliardindkøb af værnemidler i Kina.

For at kunne sælge masker og mundbind i EU skal beskyttelsesudstyret leve op til strenge kvalitetskrav og have et certifikat udstedt af et godkendt europæisk testinstitut.

Men afdækningen af markedet har vist, at en bølge af dårlige masker med forfalskede og vildledende certifikater har fundet vej til Europa og er blandt andet blevet indkøbt for millioner af kroner af regioner i Danmark.

Sammen med politi, toldmyndigheder og det internationale politisamarbejde Interpol har Olaf siden marts overvåget markedet for værnemidler i Europa, fortæller Ville Itälä.

- Det gennemgående træk i svindlen er, at svindlere sælger produkter med certifikater, der er udstedt af institutter, der faktisk ikke har lov til at certificere disse produkter. Eller hvor certificeringen foregår under uklare omstændigheder, men som præsenteres som om, det er EU-certificeret, siger han.

Danmark har tidligere advaret

Sikkerhedsstyrelsen i Danmark har tidligere advaret mod, at europæiske institutter, som har tilladelse af EU til at teste andre ting - bare ikke beskyttelsesmasker - også har udstedt dokumenter, der ligner certifikater, men som ifølge de danske sikkerhedsmyndigheder ikke er det.

De vildledende certifikater har fyldt rigtigt meget i de seneste måneder hos styrelsen, fortæller kontorchef Stine Pedersen.

- Vi har set nogle testinstitutter fra Italien og Polen, der har udgivet sig for at være godkendte testinstitutter for værnemidler, men som ikke er det, siger hun.

Og det er ikke kun hos myndigheder, at svindlen har ført til problemer. Også på markedet for værnemidler til private har der været flere sager, som Sikkerhedsstyrelsen har meldt til politiet.

Ifølge kontorchef Stine Pedersen er der endnu flere sager på vej.

- Vi har lavet ni politianmeldelser, og så har vi en 10-15 stykker i pipelinen til det. Det er på det danske marked. Vi har udtaget 80 produkter og kigget på 140 i vores screening, siger hun.

DR Nyheder har forsøgt at få svar på, om danske politimyndigheder er med i samarbejdet om opklaring af svindel med værnemidler.

Hos Rigspolitiet "er det ikke noget, man har kendskab til". Her henviser pressechef Thomas Kristensen til de enkelte politikredse eller Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og international Kriminalitet (SØIK).

Hverken SØIK eller Justitsministeriet er vendt tilbage med et svar.

Tip os:

  • Har du oplevet problemer med værnemidler?

  • Så vil vi meget gerne høre fra dig.

  • Skriv til journalist Søren Larsen på slar@dr.dk.

Kl. 16:28: Opdateret med svar fra Rigspolitiet.

Facebook
Twitter