Efter Falck-skandale: Regioner overvejer at tage blå blink fra Falck

Flere regioner ser på muligheden for selv at overtage ambulancedriften.

- Det er klart, at det er også en mulighed at se på, om vi skal hjemtage dele af eller hele vores ambulancedrift, siger Heino Knudsen (S), der er regionsformand i Region Sjælland.

- Jeg er rystet over, hvad Falck har gjort i den her sag.

Det fortæller Heino Knudsen (S), der er regionsformand i Region Sjælland.

Afsløringen af Falcks ulovlige metoder til at holde konkurrenten Bios ude af markedet for ambulancedrift har sat tanker i gang rundt om i regionerne.

Ovenpå skandalen overvejer flere regionsformænd nu at gøre som i Region Syddanmark og hjemtage ambulancedriften.

- Det giver en masse tanker, fordi Falck er en enormt vigtig samarbejdspartner for os, fortsætter Heino Knudsen.

Både Region Sjælland, Nordjylland og Midtjylland oplyser til DR Nyheder, at de nu ser på muligheden for, at regionen kan tage hele eller dele af ambulancedriften tilbage i stedet for at genudbyde opgaven til private selskaber som Falck.

Region Sjællands kontrakt med Falck løber potentielt set indtil 2024. Men regionen har mulighed for at droppe at forlænge kontrakten for 2021 og frem.

- Det er klart, at det er også en mulighed at se på, om vi skal hjemtage dele af eller hele vores ambulancedrift. Det kræver, at vi gør os nogle af de erfaringer, som Region Syddanmark nu har gjort sig, siger han.

Region samlede resterne af Bios op

Det var efter at det hollandske selskab Bios vandt udbuddet om størstedelen af ambulancedriften i Region Syddanmark i 2014, at Falck ifølge en ny afgørelse fra Konkurrencerådet forsøgte at presse konkurrenten Bios ud af markedet.

Gennem mails og andre dokumenter viser rådets afgørelse, hvordan Falck i årene 2014 og 2015 med hjælp fra blandt andre kommunikationsbureauet Advice søsatte en såkaldt "masterplan".

Planen skulle gennem skjult spin, negativ pressedækning og en social medie-kampagne sikre, at Bios kom til at mangle personale, så den nye konkurrent blev elimineret fra det marked, som Falck sidder særdeles tungt på.

Efter Bios' konkurs i sommeren 2016 har Region Syddanmark selv valgt at stå for ambulancedriften. Og det er ikke en beslutning, som regionsformand Stephanie Lose (V) har fortrudt.

- Jeg ser ikke for mig, at vi i Region Syddanmark kommer til at afgive fuldstændig ambulancedriften fra vores egne hænder igen, siger hun.

I dag kører Region Syddanmarks eget selskab, Ambulance Syd, de gule biler med de blå blink, og regionen har på den måde kunnet spare millioner på at drive ambulancerne selv, fortæller regionsformanden.

- Det giver rigtig god værdi og god økonomi for os, at vi driver vores ambulancer selv, siger hun.

'Falck har haft en rigtig god forretning'

En gennemgang af økonomien på ambulance-området viser, at Falck i årevis har tjent usædvanligt gode penge på offentlige kontrakter for ambulancedrift.

Falcks forretning har været god, fordi virksomheden har haft noget nær monopol på markedet, fortæller Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE).

- Der er ingen tvivl om, at Falck har haft en rigtig god forretning, siger han.

Danske Regioner skønner i en rapport, at regionerne betaler op mod 10 procent for meget for ambulancedrift på grund af mangel på konkurrence. Det svarer til, at regionerne betaler op mod 150 millioner kroner om året for meget i de områder, hvor Falck har ambulancedriften i dag.

Det kan dermed være et ekstra argument for i fremtiden at tage ambulancedriften fra Falck, mener professoren.

- Man skal huske på, at der jo sådan set ikke er noget, der tvinger regionerne til at indkøbe denne her ydelse udefra, hvis man vurderer, at man kan lave den betydeligt billigere selv, siger Jakob Kjellberg.

En aktindsigt fra Region Syddanmark viser, at regionen kører efter de samme budgetter som dem, Bios i sin tid vandt udbuddet med. Selvom beredskabet ikke er præcis det samme i dag, så var Bios' bud dengang 16 procent billigere, end hvad Falck bød ind med, ifølge en analyse af udbuddet, som regionen har fået lavet.

- Region Syddanmark har sådan set kunnet drive deres beredskab for det beløb, som var beskrevet i Bios' bud. Så der var noget at hente. Det var helt sikkert, siger Jakob Kjellberg.

Topchef: Vi er et andet selskab i dag

Det var onsdag i sidste uge, at Konkurrencerådet kom med afgørelsen, der slog fast, at Falck handlede ulovligt i kampen mod Bios.

I første omgang lød det fra Falck, at virksomheden ville anke Konkurrencerådets afgørelse. Men mandag kom den overraskende melding, at virksomheden ville droppe anken.

Dermed er sagen nu sendt videre til politiet, der skal vurdere, om Falck skal have en bøde for lovovertrædelsen. Og hvis Falck straffes for brud på konkurrencelovgivningen, kan virksomheden blive udelukket fra at deltage i udbud i Danmark i to år.

Falcks nuværende topchef, Jakob Riis, der overtog posten i 2017, kalder konkurrencesagen mod Falck for "pinlig" for selskabet. Han er dog overbevist om, at virksomheden kan genvinde regionernes tillid.

- Jeg synes, at vi har rigtig mange måder at vise på, at vi er et helt andet sted i dag, end da de her begivenheder fandt sted i 2014 og 2015, siger han.

Sagen om Falcks ulovlige adfærd kan dog alligevel ende med, at virksomheden kan fortsætte med at vinde store, offentlige kontrakter i regionerne. Loven, som den er i dag, giver nemlig kun regionerne mulighed for at udelukke Falck fra at byde på deres kontrakter i to år.

Regionernes kontrakter med Falck løber i op til yderligere fem år. I flere regioner kan Falck altså have udstået sin karantæne før næste udbud. Dermed kan Falck være klar til at byde på næste runde kontrakter, hvis altså hele eller dele af ambulancedriften sættes i udbud igen.

Er du bekymret over, at Falck risikerer ikke at kunne byde på ambulancedrift i en årrække som konsekvens af den her afgørelse?

- Jeg ved ikke, om jeg er bekymret, men jeg er opsat på, at vi skal gøre det meget tydeligt, at vi er et andet selskab i dag, og vi gør det anderledes, siger han.

Jakob Riis satser derfor på, at Falck også i fremtiden kan vinde offentlige kontrakter, fortæller han.

- Det bliver til en billigere pris i forhold til den sundhed, der bliver leveret, men vi vil også levere ydelser, der er mere avancerede end dem, vi leverer i dag, siger han.

På spørgsmålet om, hvorvidt Falcks magtfulde position på markedet har kostet regionerne en merudgift, som var 10 procent højere, end den burde have været, svarer Jakob Riis:

- Intentionen om at spare 5-10 procent på ambulancedriften fremadrettet kan jeg godt se som ambition, men jeg har svært ved at forholde mig til procentsatserne, siger han.

Artiklen er opdateret: Der stod at det var Heino Knudsen der sagde at kontrakten med Falck kunne opsiges fra 2021. Men det er en rapport fra Danske Regioner, der fastslår det.

Ifølge Konkurrencerådet brugte Falck disse metoder til at sværte Bios:

 1. 1

  Etablering og brug af en gruppe på et socialt medie

 2. 2

  Formidling af negative historier om Bios

 3. 3

  Mobilisering af ambassadører for Falck

 4. 4

  Brug af interne nyhedsbreve

 5. 5

  Brugen af stationsledere og tillidsmænd m.fl.