Efter finsk tip: Skattestyrelsen jagter danske bitcoin-spekulanter

Danskere har købt og solgt bitcoins for mere end 100 millioner kroner på en børs i Finland.

Kryptovalutaer betragtes som en trussel mod de traditionelle finansielle systemer. Og derfor har flere lande, heriblandt Rusland, Sydkorea og Kina taget skridt til at stoppe handlen med bitcoin og andre kryptovalutaer. (Foto: © Lucy Nicholson, Scanpix)

De danske skattemyndigheder har rettet kikkerten mod en lang række borgere, der har købt og solgt kryptovaluta på en finsk bitcoinbørs.

Det sker, efter at Skattestyrelsen i sommer modtog oplysninger om gevinster og tab på handel med bitcoins fra de finske skattemyndigheder om 2.700 danskere.

- Hvis man har handlet med bitcoins på den konkrete finske bitcoinbørs og ikke har angivet en eventuel gevinst, så risikerer man at høre fra os, så vi kan få det skattemæssige på plads, siger personskattedirektør i Skattestyrelsen Karin Bergen.

Det er første gang, at Skattestyrelsen har modtaget konkrete oplysninger på området.

Ifølge styrelsen viser den indledende gennemgang, at de 2.700 skatteborgere har handlet bitcoins for mere end 100 millioner kroner i årene fra 2015 til 2017 - langt hovedparten i 2017.

Tallene viser, at danskerne har købt bitcoins for 49,7 millioner kroner, mens 53 millioner kroner er blevet solgt af danskere over de tre undersøgte år.

Toppen af isbjerget

I de enkelte sager kan der være tale om enten fortjeneste eller tab, som kan påvirke den skattepligtige indkomst og betyde, at der skal laves et forslag til en ny årsopgørelse.

Skattestyrelsens gennemgang af oplysningerne viser, at næsten alle de de 2.700 danskere er mænd - og hovedparten af dem er i alderen 18 til 40 år.

De første borgere er allerede blevet kontaktet af skattemyndighederne, mens flere vil blive kontaktet i de kommende måneder.

- Det er formentlig bare toppen af isbjerget. Selvom der er tale om en forholdsvis lille bitcoin-børs, er oplysningerne en meget værdifuld kilde, som tydeligt viser tendenser og mønstre på området, lyder det fra Karin Bergen.

Toppen af isbjerget

Den finske liste med danskernes gevinster på køb og salg af bitcoins bliver i øjeblikket studeret nøje af et team af skattefolk- og dataspecialister.

I de fleste tilfælde er der handlet med bitcoin for under 10.000 kroner, men enkelte har også købt og solgt kryptovalutaen for beløb på over en million kroner.

Der er grundlæggende to typer af handler, siger funktionsleder Ole B. Sørensen fra persondata-afdelingen i Skattestyrelsen:

- Den ene er det, jeg vil kalde nysgerrig-handlen, som drejer sig om nogle få tusind kroner. Og så er der dem, som virkelig har været ude at handle for nogle meget store beløb, siger han.

Afgørelse fra Skatterådet

Skatterådet, som er øverste administrative skattemyndighed, slog tidligere på året fast i en afgørelse, at danskerne skal betale skat af bitcoin-gevinster og omvendt kan få fradrag for tab.

Det skete på baggrund af et spørgsmål fra en borger, der i 2017 havde skrevet til det daværende Skat, at han havde købt og solgt 16 bitcoins på en europæisk bitcoin-børs ved navn Bitstamp.com.

Afgørelsen fra Skatterådet er begrundet i regler fra skatteloven fra 1903, der siger, at hvis man sælger en ejendel, er fortjenesten skattefri, med mindre aktivet er købt for at sælge igen med fortjeneste.

Da bitcoins og andre kryptovalutaer ikke har nogen praktisk anvendelsesmulighed som andre formuegoder, som eksempelvis malerier, er de skattepligtige, fastslog Skatterådet.

Bitcoin var på alles læber for et år siden. Her steg prisen på en bitcoin til 125.000 og mange blev multi-millionærer på ganske kort tid. I dag er prisen faldet voldsomt til bare 22.000 kroner.

Skattestyrelsen oplyser til DR Nyheder, at styrelsen også er opmærksom på, at der findes flere danske bitcoin-børser.