Efter folketingsvalget: Det mener partierne om 56.494 kroner om måneden i eftervederlag

Enhedslisten, Dansk Folkeparti, SF og Nye Borgerlige vil have reglerne lavet om.

(Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Når folketingsmedlemmer bliver stemt ud af vælgerne og slutter deres politiske embede på Christiansborg, er det med udsigt til et eftervederlag på 56.494 kroner hver eneste måned i op til to år.

Og det er først på andet år, at der er fuld modregning af indtægter fra andre eller nye jobs.

Valgforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch mener, at politikerne har skabt ualmindeligt favorable vilkår for sig selv, men hvad er holdningen blandt Folketingets partier?

DR Nyheder har foretaget en rundspørge:

Dansk Folkeparti

Peter Skaarup (t.v.) og Kristian Thulesen Dahl i folketingssalen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Dansk Folkeparti så gerne, at reglerne var anderledes for politikere. Det understreger gruppeformand, Peter Skaarup:

- Der er ingen på det private eller offentlige arbejdsmarked, der har så lang tids opsigelse med løn, og politikere er nødt til at indordne sig efter samme vilkår som alle andre. Den ordning, der er i dag, er alt for favorabel. I Dansk Folkeparti kommer vi til at fremsætte et forslag, så eftervederlagsreglerne kan blive ændret.

Enhedslisten

Både Rosa Lund (t.v.) og Pernille Skipper fik gode valg. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

I Enhedslisten er eftervederlaget allerede afskaffet for den enkelte politiker. Det går i stedet til partikassen, så ingen sidder med dobbeltløn. Partiet mener, at reglerne skal ændres:

- Vi synes, den måde, det fungerer på i dag, er for langt ude. Det er alt for forkælet. Perioden skal være kortere, og der skal være modregning fra dag et ved anden indtjening, ligesom der er for alle andre. Desuden bør der også være ordentlig kontrol med, at folk ikke snyder og får indtægt fra et nyt job, siger medlem af Folketinget for Enhedslisten, Rosa Lund.

Socialdemokratiet

Mette Frederiksen under valgfesten hos Socialdemokratiet under Folketingsvalget. (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

Socialdemokratiet har ikke ønsket at udtale sig med henvisning til, at både partiets gruppesekretær Henrik Dam Kristensen og partiets øvrige folketingsmedlemmer har travlt med de igangværende forhandlinger.

Konservative

Mette Abildgaard og Søren Pape. (Foto: Ida Guldbæk © Scanpix)

Konservatives fungerende gruppeformand, Mette Abildgaard, understreger, at det er noget som den nye gruppe først må drøfte. Men alligevel siger gruppeformanden:

- Det er rigtigt, at det er en priviligeret model, man har i dag, men også en model, der tager højde for, at det ikke er ubetinget nemt at gå ud som politiker og få job bagefter, fordi man som politiker er sat i bås. Der kan godt være behov for, at man kigger på politikernes arbejds- og lønvilkår, men vi er nødt til at kigge på det samlet.

Nye Borgerlige

Pernille Vermund forlader forhandlingerne med Mette Frederiksen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

For Pernille Vermund, der er partileder i Nye Borgerlige, er det nyt, at politikere får eftervederlag i så lang tid. Hun ser gerne, at politikernes vilkår tilpasses vilkårene på det private arbejdsmarked.

- Jeg kan simpelthen ikke se, hvorfor man som politiker skal stilles bedre, end almindelige lønmodtagere. Der er jo mange andre, der kan blive fyret fra den ene dag til den anden, og langt de fleste har en kortere opsigelsesvarsel med løn. Hvis der er flertal for at ændre reglerne, så de stemmer med regler for andre, bakker vi op om det, siger Pernille Vermund.

Liberal Alliance

Henrik Dahl er et af medlemmerne af LA's fire mand store folketingsgruppe. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Der er ikke umiddelbart nogen holdning til ekspolitikeres eftervederlag hos Liberal Alliance. Hvis Liberal Alliance skal forholde sig til spørgsmålet, er svaret dog, at eftervederlaget til afgående politikere er, som det skal være:

- Vi har ikke nogen holdning til, om det skal ændres, men i betragtning af, at vi bruger 45 milliarder på sociale indsatser uden at vide, om de virker, så synes jeg, at diskussionen om det her eftervederlag er under bagatelgrænsen, siger folketingsmedlem for Liberal Alliance, Henrik Dahl.

Alternativet

Uffe Elbæk og Rasmus Nordqvist har det sjovt med Lars Løkke Rasmussen (V). (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Ifølge politisk ordfører i Alternativet, Rasmus Nordqvist, bør eftervederlaget blive. Partiet mener, at det er med til at sikre, at politikere ikke koncentrerer sig om deres fremtidige arbejdsliv, mens de er på Christiansborg.

- Lovgivere skal helst ikke tænke på, hvad de skal lave efter en valgperiode, hvis de ikke opnår nyvalg. Og der skal ikke sås tvivl om, hvorvidt de gør noget for at pleje egne interesser, hvis de nu ryger ud ved et valg. At der så skal ændres i reglerne, så der er mere modregning, eller så længden af eftervederlaget bliver kortere, er en helt naturlig diskussion.

Venstre

Karen Ellemann fejrer valget til EU-parlamentet med sine partifæller. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Gruppeformand Karen Ellemann svarer på en sms, at Venstre ikke mener, at reglerne om eftervederlag er urimelige. Hun har ikke yderligere kommentarer for nuværende.

SF

Pia Olsen Dyhr og Jacob Mark ankommer til valgfesten hos SF på Borups Højskole i København. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Partiets gruppeformand Jacob Mark vil gerne have gjort noget ved reglerne for pension og eftervederlag for folketingspolitikerne.

- Vi sagde allerede inden valget, at vi gerne vil indgå i en forhandling om løn- og pensionsvilkår for folketingsmedlemmer. De er for lukrative, som de er nu. Lønnen er rimelig i forhold til det store arbejde og ansvar, der følger med. Pensionen er med sin skattefrihed en tjenestemandspension på speed, og eftervederlaget løber over en meget lang periode. Det skal vi gøre noget ved. Også selvom det er lidt skævt, hvis man får den opfattelse, at alle tidligere folketingsmedlemmer bare får deres eftervederlag i to år uden modregning.

Radikale Venstre

Samira Nawa, Sofie Carsten Nielsen, Andreas Steenberg og Morten Østergaard ankommer til regeringsforhandlinger på Christiansborg, tirsdag den 11. juni 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Hos Radikale Venstre går man ind for at bevare de nuværende regler, hvor et folketingsmedlem kan få eftervederlag i op til to år.

- Vi støtter de nuværende regler. Et folketingsmedlem kan blive ’fyret’ med meget kort varsel, hvis der bliver udskrevet valg. Derfor er det fair, at der er noget økonomisk sikkerhed, hvis man ryger ud - og så bliver man jo modregnet i vederlaget, hvis man får et nyt job, siger Andreas Steenberg fra Radikale Venstre.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk