Den klassiske telefax gør comeback i A. P. Møller - Mærsk.
Det sker i kølvandet på det store cyberangreb, der lagde it-systemerne ned i Danmarks største virksomhed i juni.
Det har taget Mærsk uger at få systemerne til at fungere igen, men ikke alle problemer er løst endnu.
Det fortæller en af A.P. Møller - Mærsks danske storkunder, dagligvarekoncernen Coop, hvor logistikdirektør Nicolaj Boysen har fulgt udviklingen tæt.
- Vi har stadig nogle enkelte dokumenttyper, vi ikke kan udveksle elektronisk, så der bruger vi gode gamle midler som en telefax, siger Nicolaj Boysen.
I havde stadig en på kontoret?
- Ja, det havde vi. Den virker stadigvæk.
A.P. Møller – Mærsks administrerende direktør, Søren Skou, gjorde onsdag selv regningen op efter cyberangrebet, som han vurderer har kostet op mod 1,9 milliarder kroner i tabte indtægter. Dertil kommer store udgifter til specialister for at få systemerne til at fungere igen.
Panisk stemning
Mærsk-direktøren lægger ikke skjul på, at Mærsk er blevet hårdt ramt.
- Det var en helt ekstraordinær situation. I løbet af få minutter mistede vi alt vores kommunikation: e-mail, telefonsystem, mobilkontakter. Og vi mistede i løbet af få timer også samtlige af vores IT-applikationer, siger Søren Skou.
Fra storkundens side af bordet – hos Coop - oplevede man også situationen som særdeles kritisk.
- Det var en panisk stemning, vi oplevede. Det er klart, det er aldrig sjovt, at man ikke ved, hvor ens ting er henne. Man ved ikke, hvor containerne er, og man kan ikke hjælpe kunderne. Det var meget tydeligt på den dialog. De (A.P. Møller - Mærsk, red.) vidste ikke noget, siger Nicolaj Boysen.
Havemøbler forsvandt
Flere af dagligvarekoncernens containere med varer endte de forkerte steder. Havemøbler, der faktisk var blevet sejlet til Danmark og bare skulle ud i Coops butikker, blev sendt tilbage og strandede i havnen i tyske Bremen. Det endte med, at Mærsk for egen regning fragtede møblerne i lastbil til Danmark igen.
Nicolaj Boysen understreger, at samarbejdet med A.P. Møller - Mærsk har været godt.
- Der har været et meget tæt samarbejde på at løse problemerne. Der er nogle ting, der ikke kører helt kører kommunikationsmæssigt i vores it-systemer endnu, men bortset fra det, så fungerer det i det store hele fornuftigt.
Logistikdirektøren i Coop fortæller, at en del varer blev forsinket flere uger i løbet af sommeren som følge af angrebet. Men i dag, syv uger senere, er næsten alle varer ifølge Coop-direktøren nået frem.
Kommunikationen brød sammen
Med cyberangrebet mistede A.P. Møller – Mærsk de systemer, der holder styr på hundredtusindvis af containere i havne og på skibe verden over, og samtidig var der store udfordringer med at kommunikere internt.
I hele to uger benyttede virksomheden derfor Whatsapp, en gratis beskedtjeneste til mobiltelefoner, som nødløsning.
Beskeden på telefonen viser Mærsks interne brug af Whatsapp:
- Vi havde mistet vores globale telefonsystem. Vi startede med kun at kunne få fat i de mennesker, som man kunne finde på gangene rundt på hovedkontoret. Der er jo ikke nogen, der kan huske telefonnumre mere. Men vi fik rimelig hurtigt etableret en global kommunikation med Whatsapp – jeg skal gerne indrømme, at ideen kom fra yngre kræfter end mig, siger Mærsk-chefen Søren Skou.
Venter flere angreb
Søren Skou erkender, at oprydningen ikke er slut.
- Der vil komme et langt oprydningsarbejde i de kommende måneder. En ting er, at vi har fået systemerne op at køre igen. Vi har også fået bygget bedre forsvarsmærker mod hackerangreb, men der skal gøres mere, siger han.
Han tror ikke, at vi har set det sidste store cyberangreb:
- Jeg tror, at fremtiden vil bringe mere af den her slags. Også angreb, der er succesrige.