Efter himmelflugt blev boligpriser sendt til tælling af 'et ordentligt los over skinnebenet': Én landsdel er hårdest ramt

Priserne er faldet med seks procent gennem året.

'Vores tal viser, at boligmarkedet har været helt uforudsigeligt', lyder dommen over 2022. (Foto: © Mathias Svold/Scanpix)

Priserne på de danske boliger har mildest talt været igennem et turbulent 2022.

Mens de stort set hele det første halvår bare steg og steg og steg, så viser nye tal fra Boligsidens Markedsindeks, at salgspriserne for både huse og lejligheder faldt med seks procent, da året blev gjort op.

Det er første gang i ti år, at man oplever så stort et fald i priserne igennem året.

Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden A/S, lægger da heller ikke skjul på, at året også på boligfronten har været usædvanligt.

- Vores tal viser, at boligmarkedet har været helt uforudsigeligt. I starten kunne man komme af med hvad som helst på boligmarkedet, men pludselig ramte den økonomiske krise, og andet halvår blev et helt andet billede, siger Birgit Daetz.

'En ny situation for rigtig mange boligejere'

Eller som boligøkonom i Nykredit Mira Lie Nielsen udtrykker det:

- Vi kommer fra en periode, hvor priserne på kort tid steg rigtig meget – så kom de her rentestigninger og gav et ordentligt los over skinnebenet til boligmarkedet, og bolighandlerne faldt, siger hun.

Og det stiller mange boligejere i en uvant situation, fortæller Mira Lie Nielsen.

- Det er en ny situation for rigtig mange boligejere at opleve, at boligerne falder i værdi.

'Ens planer bliver jo lidt sat på standby'

Et par af de boligejere, der står med boliger, der er faldet i værdi, er kæresteparret Sofie Valente Mortensen og Rasmus Lundager Sørensen.

De har i flere måneder forgæves forsøgt at komme af med deres individuelle boliger for at kunne købe et fælles hjem.

- Ens planer bliver jo lidt sat på standby, når vi begge to sidder med en bolig, vi gerne vil af med, siger Rasmus Lundager Sørensen, der har måttet nedjustere prisen på sin lejlighed i Silkeborg med 100.000 kroner, siden den blev sat på markedet i oktober.

Også Sofie Valente Mortensen har sat sit hus i Harlev vest for Aarhus ned med 100.000 kroner.

- Fælles for os begge er jo, at vores boliger blev prissat lige inden alt i verden gik galt, hvis man kan sige det sådan.

Sofie Valente Mortensen og Rasmus Lundager Sørensen er på jagt efter en fælles bolig. Men det har vist sig lettere sagt end gjort.

Og det slider lidt på humøret.

- Det begynder altså at blive lidt trættende at have et hjem, der hele tiden skal være klar til fremvisning, siger Sofie Valente Mortensen.

Derfor forsøger Rasmus Lundager Sørensen sig med alternative salgsformer.

- Jeg har da nærmest spammet flere Facebookgrupper for at gøre opmærksom på, at min lejlighed var til salg, siger han.

Sjælland er hårdest ramt

Det er dog ikke i Jylland, at man finder det største fald i salgspriserne. Der skal man i stedet til Østdanmark, fortæller Birgit Daetz fra Boligsiden A/S.

- Hvis vi ser på Sjælland, er prisfaldet større end andre steder i landet. Vi har jo også oplevet at priserne steg mest i København, så det er naturligt, at det også er her, vi ser et fald.

Alene i København er kvadratmeterprisen faldet fra 54.489 kroner i juni til 47.437 i december.

Og mens det i starten af året primært ramte ejerlejligheder, så begyndte villaer også at følge med.

- Vi startede med at se, at ejerlejligheder blev virkelig hårdt ramt, men det vi ser nu er, at villapriserne faktisk også er faldet, siger Birgit Daetz.