Efter kraftigt fald: Nu stiger bitcoin igen massivt

En enhed af den omstridte kryptovaluta har nu en værdi på 95.000 kroner.

De fleste danske banker har også valgt ikke at handle med bitcoin, fordi de frygter, at virtuelle valuta kan være blevet brugt i forbindelse med hvidvask. (Foto: © Sascha Steinbach, Scanpix)

'Bitcoin styrtdykker i værdi'.

Således lød overskriften på alverdens medier for fire dage siden, efter at kryptovalutaen havde tabt 14 procent af sin værdi på en enkelt dag og næsten 40 procent af sin værdi på mindre en uge. Det betød, at en bitcoin kunne købes for 12.000 dollar (cirka 75.000 kroner)

Men nu er der igen godt nyt for bitcoin-spekulanter og andre finansielle lykkeriddere.

Siden det massive fald er bitcoin-børserne igen på hastig fremmarch, og alene siden midnat er prisen på en bitcoin steget omkring ni procent eller mere end 1.000 amerikanske dollar, fremgår det af den luxembourgske bitcoin-børs bitstamp.net.

Hermed er bitcoin-priserne igen oppe på mere end 15.000 dollar, men altså langt fra oppe på samme niveau, som da priserne peakede 17. december, hvor man skulle hive 19.000 dollar op af den virtuelle tegnebog for at få fingrene i kryptovalutaen.

Danske banker advarer

Bitcoin-børserne er uafhængige af de andre finansielle markeder og lægger sig ikke op ad andre valutaer. Derfor er handelspriserne primært styret af, hvor meget indehavere af den elektroniske valuta er villige til at sælge den for, og hvad købere er villige til at give for den.

De fleste danske banker har også valgt ikke at handle med bitcoin, fordi de frygter, at virtuelle valuta kan være blevet brugt i forbindelse med hvidvask, og at de dermed bryder loven, når de handler.

Bankernes bekymring bygger først og fremmest på, at det er meget svært at tjekke, hvordan og hvem der handler med valutaen, da handlen foregår anonymt, og fordi der er meget få reguleringer.

Danmarks nationalbank advarede i sidste uge mod at investere og handle med bitcoins og kaldte det en 'boble ude af kontrol'.

- Man skal holde sig væk. Det er livsfarligt. Det er jo en effektiv måde at spille på. Så hvis man ikke kan lide kasinoer, så har man fået et godt alternativ, sagde nationalbankdirektør Lars Rohde.

Stadigvæk er det dog et faktum, at bitcoin-købere, der har været med fra begyndelsen, mildt sagt har gjort en god handel.

Da bitcoin blev opfundet i 2009, kunne en bitcoin købes for nogle kroner, og nu har den altså en værdi på næsten 100.000 kroner.

Det afkast er der ingen af de etablerede finansielle markeder, der har været i nærheden af at matche.