Efter måneders pause fra klip, stik og højresving: 'Jeg føler næsten, jeg er nybegynder'

Nogle skal banke lidt rust af maskineriet efter godt tre måneders pause. Men der er glæde i de liberale erhverv, der igen har åbent.

Frisør Anne-Sophie Villumsen kan igen tage imod kunder. Kunderne skal dog have et gyldigt coronapas.

- Jeg glæder mig som et lille barn, siger Anne-Sophie Villumsen med et kæmpe smil.

Hun er frisør og har salonen Zenz i København, og hun er stået tidligt op for at komme i gang med arbejdet så hurtigt som muligt. For kalenderen er fyldt godt op.

Fra i dag kan liberale erhverv igen slå dørene op for de kunder, der har et gyldigt coronapas.

Det vil sige kunder, der enten er vaccineret, har en negativ test, der er højst 72 timer gammel, eller har bevis på overstået infektion.

Anne-Sophie Villumsen er nervøs for at skulle afvise kunder, der ikke har et gyldigt coronapas, men hun er glad for, at det igen er muligt at invitere kunder indenfor.

- Jeg synes jo ikke, det er så sjovt at skulle være mistroisk over for mine kunder, som jeg i nogle tilfælde har kendt i 20-30 år, men hvis det er det, der skal til, så må det være sådan, siger hun.

Ud over at tjekke, at der er styr på coronapasset, beder hun også sine kunder om at spritte af, giver kunden et godkendt engangsmundbind under behandlingen, og så har hun skiftet de genbrugelige klæder, som man får på under behandlingen, ud med engangsklæder.

Anne-Sophie Villumsen er glad for endelig at kunne have kunder i frisørstolen igen. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

Den første kunde i Zenz er Christel Amundsen, og hun er helt tryg ved at tage plads i stolen med sprit, mundbind og alt hvad det indebærer.

- For min skyld kunne der godt have været åbent i de tre seneste måneder også, fordi jeg har altid følt, at der var fuldstændig sikkert herinde. Anne-Sophie har så meget styr på det, så jeg er helt tryg, siger hun.

Og det er altså også på høje tid med en klipning, bemærker Anne-Sophie Villumsen med et kærligt grin.

- Det er jo blevet frygtelig langt, så der skal klippes rigtig meget af, tænker jeg. Det er så sjovt. Vi kalder det jo coronahår, og jeg har også selv fået det i sympati med mine kunder.

Køreelev er bange for at glemme teorien

Også hos landets køreskoler kan man igen gå i gang med arbejdet.

- Jeg føler næsten, jeg er nybegynder, siger kørelærer Bjarne Dahl fra Valby Køreskole.

Han har aldrig prøvet at holde pause fra erhvervet som kørelærer i så lang tid, som han har været nødsaget til grundet corona.

Der har været lukket for al undervisning samt teori- og køreprøver siden december 2020, og det har betydet aflysninger af mellem 10.000 og 12.000 prøver landet over.

Og Bent Grue, landsformand for Dansk Kørelærer-Union og ejer af Grues Køreskole i Kalundborg, vurderer, at det kommer til at tage en måneds tid at indhente det efterslæb af elever, der har fået aflyst deres prøver under nedlukningen.

Derfor sad Bjarne Dahl klar klokken syv i morges for at prøve at skaffe en køreprøve til sine 45 elever.

Der var omkring 400 kørelærere om buddet, og alle prøverne forsvandt på ét minut, fortæller han.

- Og jeg fik én køreprøve til en af mine elever, så hun bliver den glade vinder i dag.

Marie Have, der er på vej ud på sin første køretur efter tre måneders pause, blev ikke en af de heldige.

Hun havde en teoriprøve lige inden jul, som blev aflyst, og nu ved hun ikke, hvornår hun kan få tid til den næste.

- Nu håber jeg, der kommer en prøve snart, så al teorien ikke bare flyver ud af hjernen på mig, og så jeg kan huske, hvordan det er at holde på et rat, siger hun.

Og hun er lidt nervøs, før hun skal starte bilen igen efter den lange pause.

- Men jeg føler mig sikker med Bjarne.

Efter afbrudt tatoveringsforløb: 'Det har ikke været så fedt'

Mike Vinhold var gået i gang med at få lavet en stor tatovering af en bjørn, inden nedlukningen trådte i kraft i slutningen af 2020.

- Det var ikke den sjoveste start på året, det vil jeg blankt erkende. Men jeg har glædet mig rigtig meget til, at det skulle åbne igen, siger han.

Tatorvør Daniel Aasberg fra Nordic Tattoo Salon i Næstved var halvvejs færdig med tatoveringen, da han skulle lukke i december.

Og det har betydet, at Mike Vinhold har gået og skjult tatoveringen i de seneste tre måneder.

- Det har ikke været så fedt at gå med en halv tatovering, som man ikke rigtig kan prale af, siger Mike Vinhold.

Daniel Aasberg er glad for igen at kunne svinge nålen i salonen Nordic Tattoo Salon i Næstved.

I Nordic Tattoo Salon er tiltagene for at begrænse spredningen af coronavirus stort set de samme som før nedlukningen i december. Det eneste nye er coronapasset, som kunderne skal vise ved ankomst.

- Jeg har det fint med coronapasset, men jeg synes, det er grænseoverskridende at skulle stille spørgsmål om personlig data. Men det skal nok gå, selvom det er en ærgerlig følelse, siger Daniel Aasberg.

Men den følelse, der vejer tungest hos tatovøren, er glæden for at være tilbage i salonen.

- Jeg har glædet mig til at møde kunderne og få alle deres historier igen, siger han.

Genåbning er ikke tilladt i alle landets kommuner

Selvom genåbningsfesten står på i de fleste af landets liberale erhverv, er der nogle, der blevet afvist i døren.

Det er i de fem kommuner Ishøj, Brøndby, Halsnæs, Fredensborg og Gladsaxe, hvor Epidemikommissionen har vurderet, at smitten er så høj, at man må udskyde genåbningen.

I de fem kommuner er genåbningen af de liberale erhverv indtil videre rykket til 11. april.

Beslutningen har fået kritik fra SMV Danmark, der er brancheorganisation for mange af de små erhvervsdrivende, der bliver berørt.

- Det giver jo absolut ingen mening at lukke de liberale erhverv igen, når man netop har bedt dem åbne igen med coronapas, som sikrer, at kunderne, der kommer i butikkerne, ikke er smittet, siger direktør i SMV Danmark Jacob Brandt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk