Efter næsten to måneders sygeplejerske-strejke står opbakningen i stampe

Flere end tre ud af ti danskerne er hverken for eller imod strejken, viser ny måling.

- Jeg må sige tak til danskerne for, at der stadig er den meget stabile opbakning til vores konflikt, siger sygplejerske-formand Grete Christensen. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

- Vi er mere værd. Vi er mere værd.

Dette slagord har i stor stil lydt på gader og stræder siden 19. juni, hvor omkring 5.000 sygeplejersker indledte deres strejke i kampen for at få mere i lønningsposen.

Men indtil videre har slagordene været forgæves, og sygeplejerskerne er nu gået ind i ottende uge af strejken, efter at et flertal i juni stemte nej til et lønstigning på lige over fem procent fordelt på de næste tre år.

Der er nemlig ikke kommet nogen ny aftale mellem arbejdsgiveren, Danske Regioner, og sygeplejerskerne. Der er faktisk slet ikke nogen meldinger om forhandlinger. Og heller ikke regeringen har taget anløb til at gribe ind og afslutte konflikten.

Der er også en anden front, hvor strejken ikke rigtigt rykker sig ud af stedet.

En dugfrisk måling Epinion har foretaget for DR Nyheder viser nemlig, at opbakningen blandt danskerne til sygeplejerskerne står i stampe, og at mere end tre ud af 10 danskere ikke har taget stilling til, om de bakker op eller er modstandere af strejken.

- Det er påfaldende, at der fortsat er en ret stor gruppe af danskerne, som er uafklarede omkring de støtter sygeplejerskerne eller ej, siger Nana Wesley Hansen, der er arbejdsmarkedsforsker og lektor ved Københavns Universitet.

DR Nyheder har flere gange i løbet af sommeren taget temperaturen på opbakningen blandt danskerne. Hver gang har resultatet dog været mere eller mindre identisk. Der er nemlig stadig omkring fire ud af 10 danskere, der bakker op om sygeplejerskerne. Ligeledes er der cirka to ud af 10, der er modstandere.

Ifølge Nana Wesley Hansen tegner målingerne et billede af, at der er rigtig mange danskere, der bakker op om de offentlige ansatte og deres krav om mere i løn.

- Jeg tror, at det grundlæggende handler om, at mange danskere har stor tillid til offentligt ansatte og særligt sygeplejersker, som løfter nogle afgørende funktioner i vores velfærdssamfund, siger hun.

Glad sygeplejerskeformand: Tak til danskerne!

Men at der stadig er cirka tre ud af 10, der ikke har gjort deres holdning op, er et problem for sygeplejeskerne. Det mener arbejdsmarkedsforsker og lektor ved Aalborg Universitet Laust Høgedahl.

- Det viser, at sygeplejerskerne har svært ved at trænge igennem. Det er et rigtig stort problem for dem, fordi de er afhængige af at få befolkningens opbakning til at presse arbejdsgiverne og politikerne, siger han.

Hos Dansk Sygeplejeråd ser de det ikke som en skidt nyhed, at opbakningen ikke rykker sig ud af stedet.

Her hæfter formand Grete Christensen sig ved, at den største gruppe blandt de adspurgte støtter strejken.

- Jeg må sige tak til danskerne for, at der stadig er den meget stabile opbakning til vores konflikt, siger hun.

Men der er også stabilt mange, der ikke har taget stilling - det er faktisk omkring hver tredje. Siger det ikke noget om, at I ikke slår igennem med jeres strategi?

- Det er stabilt det tal, og jeg kan glæde mig over, at det ikke er gået dårligere, og at der ikke er flere, der har taget negativ stilling til konflikten, siger Grete Christensen fra Dansk Sygeplejeråd.

Det er dog ikke alle sygeplejersker, der ser lige så rosenrødt på målingen.

Christina Yogi Vilhelmsen, der er fællestillidskvinde for sygeplejerskerne på Bornholms Hospital, kalder det ærgerligt, at der ikke er flere danskere, der har fået øjnene op for, hvorfor det er vigtigt, at sygeplejerskerne skal have noget mere i løn.

- Jeg håber, at befolkningen bakker os op. Det har vi alle sammen brug for, hvis vi skal fortsætte med at have et sundhedsvæsen, der ligner det, som vi har nu, siger hun.

Vil stramme skrue igen

Målingen kommer oven på et døgn, hvor der har været masser af nyt på strejkefronten.

I går formiddags varslede Dansk Sygeplejeråd nemlig, at 281 sygeplejersker i Region Hovedstaden og i Syddanmark skal gå i strejke om fire uger. Denne gang er det primært i kirurgien og sygeplejersker, der arbejder med øjenoperationer, som er udpeget.

Det er femte uge i træk, at strejken bliver varslet udvidet. Og allerede ved midnat gik yderligere omkring 700 sygeplejersker på strejke-barrikaderne, som varslet for for fire uger siden.

Strategien fra Dansk Sygeplejeråd med denne udvidelse er at ramme planlagte operationer, og derfor er der udtaget sygeplejersker, som arbejder med alt fra kirurgi, anæstesi, opvågning, ambulatorier og it.

Mange patienter har dog allerede gennem sommeren mærket konsekvenserne af strejken,

Knap 50.000 behandlinger er blevet udskudt siden 19. juni på hospitaler landet over, hvor særligt knæ- og hofteoperationer har stået for skud.

Omfanget af aflysninger er dog et godt stykke fra antallet i 2008, hvor flere sygeplejersker havde nedlagt arbejdet, og hvor strejken ikke løb over en ferieperiode med neddroslet aktivitet, sådan som det indtil videre har været tilfældet i den aktuelle konflikt.

Facebook
Twitter