Efter nederlag: Ryanair lukker base i Københavns Lufthavn

Flyselskabet vil dog fortsat flyve til København, men vil ikke overnatte i lufthavnen.

Ryanair dropper nu at have et fly fast stående i København. (Foto: Agencja Gazeta © Scanpix)

Flyselskabet Ryanair tager med øjeblikkelig virkning konsekvensen af dagens dom i Arbejdsretten, hvor fagbevægelsen og Flyvebranchens Personale Union (FPU) fik blåstemplet en konflikt mod selskabets fly.

Det irske lavprisselskab trækker sit eneste overnattende fly fra København og dropper dermed at have Københavns Lufthavn som en såkaldt base.

Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Vil fortsat flyve til og fra København

Selskabet vil dog fortsætte med at flyve til og fra København, men det ene overnattende fly, som hidtil har stået parkeret ved gaten i Københavns Lufthavn, Kastrup, forsvinder. Derfor vil flyvningerne ske fra et af selskabets andre baser til og fra København.

- Vi vil fortsætte med at operere 12 ruter til og fra København, men med et fly stationeret udenfor Danmark, da vi er fast besluttede på at hjælpe dansk turisme og skabe jobs på et tidspunkt, hvor SAS skærer ned, skriver Ryanairs kommunikationschef, Robin Kiely, i pressemeddelelsen.

Det irske flyselskab vil dermed være nødsaget til enten at lade personale overnatte på hotel i København, eller droppe de lukrative morgenflyvninger fra København.

Langer ud efter konkurrenterne

Ryanair langer i det hele taget kraftigt ud efter både SAS og Arbejdsretten. Arbejdsretten kaldes for "bizar", mens irerne mener, at dommen favoriserer den skandinaviske konkurrent SAS og dets fagforeninger.

Årsagen til, at Arbejdsretten i dag har taget stilling til spørgsmålet om en kommende blokade, er, at LO er utilfredse med, at Ryanair, som er et irsk luftfartsselskab, der blandt andet har base i København, nægter at tegne en overenskomst på danske løn- og arbejdsvilkår.

Ryanair mener derimod, at selskabet overholder al EU-lovgivning, fordi det er et irsk selskab, der opererer med irske registrerede fly.

Med Arbejdsrettens afgørelse i dag kan FPU og LO gennemføre blokader mod Ryanairs fly med base i Danmark. Foruden København har Ryanair i dag også en base i Billund Lufthavn.

Vil appellere afgørelsen

Ryanair har bedt sine advokater om at appellere dagens dom fra Arbejdsretten. Det er dog ikke muligt at gøre, fortæller professor og arbejdsmarkedsforsker Jesper Jørgen Due fra Københavns Universitet.

- Der er ikke nogen appelmulighed i forhold til Arbejdsretten – når den har taget stilling så er det sådan.

Han kalder samtidig dommen "lige efter bogen".

- Hvis det der lille flyveselskab med underbetalt arbejdskraft skulle true hele det danske arbejdsmarkeds måde at blive reguleret på, så er vi jo langt ude ikke, siger Jesper Jørgen Due.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk