Efter nedlukning og drastisk fald: Salg til udlandet er langsomt på vej op igen

Danmarks eksport af varer stiger for anden måned i træk, viser nye tal.

Eksporten er dog samlet set faldet 6,9 procent i april, maj og juni sammenlignet med de foregående tre måneder, viser tal fra Danmarks Statistik. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

I løbet af sommeren er hjulene så småt igen begyndt at rulle, når det gælder Danmarks import og eksport af varer.

Sådan lyder tallene fra Danmarks Statistik for juni.

- Eksporten af varer steg 2,2 procent i juni, og importen steg 3,1 procent, skriver statistikkontoret.

Ikke ude af krisen endnu

Selvom eksporten af varer er i stigning i de seneste to måneder, så er handlen med udlandet i de seneste tre måneder dog samlet set faldet 6,9 procent sammenlignet med de tre første måneder i år, viser tallene.

Ifølge cheføkonom i Danske Bank Las Olsen skal tallene ses i lyset af, at det især er eksporten til EU-lande som Tyskland og Storbritannien, der har været hårdt ramt.

- Mange danske virksomheder er underleverandører til for eksempel bilindustrien, der har været hårdt ramt af nedlukning, men nu går det stille og roligt fremad igen, lyder det i en kommentar fra cheføkonomen.

Også cheføkonom hos Sydbank Søren V. Kristensen er bekymret for de danske industrielle eksportvirksomheder.

- Her er vi nemlig i højere grad afhængige af, at de andre økonomier igen kommer op i gear. I mange tilfælde vil der være tale om økonomier, som indtil videre ikke er sluppet lige så nådigt gennem krisen som dansk økonomi. Det kan forlænge krisen betydeligt for industrien og eksportvirksomhederne sammenlignet med andre dele af økonomien, lyder det fra Søren V. Kristensen.

Eksporterer mere til USA og Kina

Mens eksporten til eksempelvis Tyskland og Storbritannien er faldende, så har eksporten været stigende til andre markeder, lyder det fra cheføkonom for Dansk Byggeri Bo Sandberg.

- Overraskende nok er eksporten endnu ikke faldet til USA og Kina. Tværtimod har vi eksporteret for cirka 25 procent mere til disse markeder. Det er inden for EU, vi foreløbig har set en eksportnedgang på 5 procent i første halvår, lyder det fra Bo Sandberg.

Noget af forklaringen på, at det fortsat går bedre med Danmarks eksport, mens andre lande bremser op, skyldes ifølge Danske Banks cheføkonom, Las Olsen, at den danske medicinalindustri fortsat har gode vilkår på markeder som det amerikanske, mens den tyske bilindustri er tvunget i knæ af krisen.

- Sammenlignet med så mange andre lande har dansk eksport klaret sig godt gennem coronakrisen, og det skyldes altså især sammensætningen af den - med få biler og meget medicin, skriver Las Olsen.