Efter nye toner fra Ryanair: Irske piloter aflyser strejke

117 fastansatte piloter trækker alligevel i arbejdstøjet og mødes med lavprisselskabets ledelse.

For første gang i selskabets 32-årige historie anerkender Ryanair piloternes fagforeninger. Det har bremset en række strejker, der ville have lammet den travle juletrafik. (Foto: ALBERTO PIZZOLI © Scanpix)

Den varslede arbejdsnedlæggelse blandt flertallet af Ryanairs fastansatte piloter i Irland er taget af bordet igen.

Strejken er aflyst som følge af, at lavprisselskabets ledelse i sidste uge meldte ud, at den nu anerkender piloternes fagforeninger, oplyser den irske fagforening Impact på Twitter.

- Fagforeningen anerkender piloternes beslutsomhed, som har muliggjort dette gennembrud. Og man ser frem til at etablere et positivt forhold til ledelsen i Ryanair, lyder det i tweetet.

Striden omfatter 117 fastansatte piloter i Irland, der ville have strejket på onsdag 20. december, hvis ikke Ryanairs historiske udmelding var kommet dem i forkøbet.

I fredags, hvor selskabets italienske piloter havde varslet strejke, lovede Ryanairs topchef Michael O'Leary, at selskabet nu ville anerkendt piloternes fagforeninger.

Ryanair åbner døren for fagbevægelsen

Tidligere har Ryanair kategorisk afvist at tale med de ansattes fagforeninger med henvisning til, at det gik imod konceptet om at udvikle lavprisselskabet til at blive Europas største luftfartsselskab målt på antal passagerer.

- At anerkende fagforeninger vil være en signifikant ændring for Ryanair. Men vi har leveret radikale ændringer før, lød det fra Michael O' Leary.

Ryanair har også lagt arm med fagbevægelsen i Danmark. I sommeren 2015 kæmpede fagbevægelsen for at få kravet om en overenskomst igennem til selskabets ansatte i Danmark. Arbejdsretten slog dengang fast, at fagbevægelsen kan beskytte arbejdstager med base i Danmark.

Men Ryanair nægtede stadig at sætte sig ved forhandlingsbordet og lukkede i stedet selskabets baser i Danmark.

Ifølge nyhedsbureauet AFP har Ryanair udover Impact i Irland inviteret piloternes fagforeninger i Italien, Storbritannien, Tyskland, Portugal og Spanien til en snak.