Efter pres fra EU: Google støtter forbud mod ansigtsgenkendelse

EU overvejer at forbyde teknologi til ansigtsgenkendelse i tre til fem år.

EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager mødtes mandag med både Google og Microsoft for at tale om kunstig intelligens. (Foto: Kenzo Tribouillard © Scanpix)

Udviklingen inden for teknologier til ansigtsgenkendelse går stærkt. Lidt for stærkt, mener EU tilsyneladende.

EU-kommissionen overvejer at gå så langt som til at lave et totalforbud mod ansigtsgenkendelse på offentlige arealer som togstationer, stadioner og shoppingcentre i en periode på tre til fem år.

Det kom frem fredag, da EU-sitet Euroactiv fik fingrene i et lækket dokument fra en arbejdsgruppe under EU-Kommissionen.

Det vidtrækkende forslag får dog nu opbakning fra uventet kant, nemlig Google, som er en af de helt store spillere inden for kunstig intelligens - teknologien, der har gjort ansigtsgenkendelse muligt.

Topbossen for Googles moderselskab, Alphabet, Sundar Pichai, støtter idéen om et midlertidigt forbud mod teknologien, siger han ifølge Reuters.

- Jeg synes, det er vigtigt, at regeringer og lovgivningen tackler det snarest muligt og sætter nogle rammer.

- Måske er der behov for en tænkepause, inden vi virkelig overvejer, hvordan den (teknologien, red.) bliver brugt, sagde han.

Kritikerne af ansigtsgenkendelse frygter, at systemet kan blive brugt til massiv masseovervågning, så borgerne mister deres privatliv, når de færdes i det offentlige rum.

Kina investerer i øjeblikket massivt i teknologien og er blandt andet blevet taget i at bruge den til at forfølge det etniske mindretal uighurerne i Xinjiang-provinsen.

Microsoft er imod forbud

Googles opbakning til EU's hårde kurs kom forud for, at selskabets topboss skulle mødes med EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

Hun mødtes ved samme lejlighed også med en anden af de helt store spillere inden for kunstig intelligens, nemlig Microsoft-præsident Brad Smith.

Han var noget mere forbeholden over EU's overvejelse om at forbyde ansigtsgenkendelse i tre til fem år, omend han understregede, at det er vigtigt at undgå, at brugen af teknologien udvikler sig til masseovervågning.

Men det vil være forkert at stoppe brugen af ansigtsgenkendelse, sagde han ifølge Reuters:

- Til syvende og sidst er der kun én måde at gøre teknologien bedre - og det er at bruge den.

Læk: EU overvejer forbud

Reaktionerne fra de to amerikanske techgiganter kommer i kølvandet på et lækket udkast til en såkaldt hvidbog fra EU-Kommissionen, der stammer fra december.

Heri foreslås det at lave et forbud mod ansigtsgenkendelse i op til fem år.

Det skal give EU mere tid til at vurdere de mulige farer og risici ved teknologien og sikre, at EU-borgernes ansigtsdata ikke bliver misbrugt.

Det har været en af Margrethe Vestagers helt store opgaver at udvikle en plan for, hvordan man håndterer kunstig intelligens på en etisk forsvarlig måde, og det midlertidige forbud mod ansigtsgenkendelse er ét af forslagene.

Ansigtsgenkendelse er nemlig blevet muliggjort af den hastige udvikling inden for kunstig intelligens.

DR Nyheder har givet Vestager mulighed for at bekræfte indholdet af det lækkede dokument, men det har hun ikke ønsket. Der kommer et konkret udspil til februar, lyder det.

Det udspil vil derefter skulle forhandles på plads i både Europa-Parlamentet og Ministerrådet.

Lovforslag om forbud i Danmark

Også herhjemme i Danmark har der været intens debat om ansigtsgenkendelse.

Københavns Politi meldte sidste år ud, at det ville være en "kæmpe fordel" for dem, hvis de fik mulighed for at bruge ansigtsgenkendelse i opklaring af forbrydelser.

Dansk Folkeparti og Venstres retsordfører Inger Støjberg har talt varmt om teknologien, mens Alternativet så sent som i dag har fremlagt et lovforslag om at forbyde brug af ansigtsgenkendelsesteknologi i Danmark.

- Danmark skal ikke være noget skandinavisk Kina, har partiets retsordfører, Sikandar Siddique, sagt i den forbindelse.