Efter rekordoptag: Kampen om københavnske studieboliger bliver ekstra hård i år

Der er kun én studiebolig til hver femte studerende i København, viser analyse.

For de kommende studerende i både Aarhus, Odense og Aalborg er der hjælp at hente fra kommunen, hvis man som studerende ikke har fået tag over hovedet inden studiestart. Sådan er det ikke i København. På billedet er det rektor for Københavns Universitet, Henrik C. Wegener, der uddeler håndtryk til nye studerende ved studiestart sidste år. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Et par nervepirrende klik på musen og så kunne næsten 70.000 personer natten til i går ånde lettet op, fordi de var blevet optaget på en videregående uddannelse.

Men det rekordstore optag lægger et ekstra stort pres på landets store byer og ikke mindst boligmarkedet i København, som nu kan se frem til at blive invaderet af håbefulde, unge mennesker, der har sat gang i jagten efter en bolig.

- Mens der er gode muligheder for at finde en bolig i Aalborg, så ser det straks vanskeligere ud i København, hvor der virkelig er pres på boligmarkedet, siger Solveig Råberg Tingey, der er cheføkonom i Danmarks Almene Boliger.

Hun står bag en analyse, der viser, at Hovedstaden desperat mangler ungdomsboliger. Kun en ud af fem studerende har udsigt til en studiebolig.

Og mange må stille sig til takke med en sofa hos en kammerat eller et værelse hos et familiemedlem.

- Særligt i København er der en udfordringer. Her står de i en mere usikker boligsituation, fordi det kan være vanskeligt at få en bolig i det hele taget, siger Solveig Råberg Tingey.

Ser man på de almene ungdomsboliger, som typisk er den billigste form for ungdomsbolig, er der 2.700 af slagsen i København. Det tal er langt højere i byer som Aalborg og Aarhus.

20 procent flere søgte mod København

Alene i København er der kommet 16.000 flere studerende siden 2005, og i år har søgningen mod København været næsten 20 procent større end sidste år.

Omkring 4.000 flere studerende har valgt København som førsteprioritet i deres søgning efter videregående uddannelse, viser tal fra Uddannelses og Forskningsministeriet, som DR har analyseret.

- Jagten efter bolig bliver mere og mere intens, og det gælder især de store studiebyer, hvor det er enormt svært. Ventelisten bliver længere og længere, og der bliver ikke bygget nok boliger, der er til at betale, lyder det fra Johan Hedegaard Jørgensen, der er formand for Danske Studerendes Fællesråd.

- Det kan have store konsekvenser for et studieliv, at man skal bo i en lang periode på en sofa eller bo meget, meget langt væk fra sit studie. Det er ikke uden konsekvenser, at man ikke kan finde en bolig. Det kan være svært at følge med i undervisningen, hvis man ikke har en fast base at starte fra, siger han.

Boliggaranti

For de kommende studerende i både Aarhus, Odense og Aalborg er der hjælp at hente fra kommunen, hvis man som studerende ikke har fået tag over hovedet inden studiestart.

Her har man nemlig indført boliggaranti.

Det betyder, at har man ikke selv fundet sit nye hjem inden studiestart, så tilbyder kommunerne en midlertidig ’tag-over-hovedet’ garanti, indtil den studerende får tilbudt en bolig.

Sådan en politik findes ikke i København.

Her har man satset på, at der skal bygges flere studieboliger, og en opgørelse fra Transport-, Bygge,- og Boligsstyrelsen viser, at der 1. januar sidste år var 2.500 ungdomsboliger under opførelse.

Opfordring: Byg flere boliger

Men det går for langsomt med at bygge studieboliger i København, lyder budskabet fra Danmarks Almene Boliger, som opfordrer til at 'sætte turbo på':

- Der er et behov for boliger, som er til at betale, og det er de almene ungdomsboliger. Derfor er det afgørende, at der bliver bygget flere studieboliger, siger Solveig Råberg Tingey, cheføkonom hos Danmarks Almene Boliger.

- De unge i København kommer til at skulle læse i en mere usikker boligsituation, og det betyder, at de ikke har de samme muligheder for at etablere sig i deres studieby, fortsætter hun.

Et lignende budskab kommer fra Danske Studerendes Fællesråd:

- Det er fuldstændig afgørende for København som studieby, at der selvfølgelig skal være plads til, at man kan bo i den by, man studerer. Det er en stor udfordring, hvis boligmarkedet bliver så presset, at det kun er dem, som har fundet en bolig, der kommer til at gennemføre en uddannelse i København, siger Johan Hedegaard Jørgensen.