Efter syv år: Lærerne stemmer ja til ny arbejdstidsaftale

Mere end tre ud af fire stemmeberettigede lærere satte deres kryds.

Anders Bondo Christensen har bebudet, at han senere i år vil gå af som formand for Danmarks Lærerforening. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

De danske folkeskolelærere har fået en ny aftale om deres arbejdstid.

67,2 procent stemte ja, mens 32,8 procent vendte tomlen nedad.

Det viser den endelige optælling, skriver Folkeskolen på sin hjemmeside.

Mere end tre ud af fire stemmeberettigede satte deres kryds i afstemningen, skriver Danmarks Lærerforening på sin hjemmeside.

- Jeg er meget glad for, at vi nu efter mange års svære forhandlinger står med en rigtig solid arbejdstidsaftale for lærerne.

- Lærerne har stemt ja til en aftale, der vil udgøre et helt afgørende bidrag til at skabe bedre rammer for deres daglige arbejde og et afgørende bidrag til styrke lærerprofessionens indflydelse på skolens udvikling, siger lærerformand Anders Bondo Christensen i en pressemeddelelse.

Kommer efter syv år

Det er syv år siden, at regeringen greb ind under lærerkonflikten og siden dengang har lærerne ikke haft en overenskomstmæssig arbejdstidsaftale.

For cirka tre uger siden blev arbejdsgiveren, Kommunernes Landsforening og arbejdstagerne, Lærernes Centralorganisation, enige om en aftale.

- Det har været en kæmpe udfordring for os, at vi i syv år har skullet leve uden en aftale. Derfor er det for alle os lærere en meget vigtig dag i dag, sagde lærerformand Anders Bondo Christensen dengang.

Aftalen skulle dog først godkendes af medlemmerne, og har den seneste uge været til afstemning.

Det er dog ikke alle lærere, som har måtte komme til stemmeurnerne. DR Nyheder har nemlig kunne fortælle, at ledige ikke har stemmeret denne gang.

Dette har skabt stor debat blandt de ledige lærere, hvor mange regner med at komme tilbage til folkeskolen og hermed vil være omfattet af arbejdstidsaftalen.

Aftalens vigtigste punkter

  • Aftalen kommer ikke til at ændre på de allerede indgåede lokalaftaler. "Der kan lokalt indgås aftaler om arbejdstidsregler, som fraviger eller supplerer denne aftale", står der i aftalen.

  • Arbejdstiden opgøres fortsat en gang årligt, hvilket mange lærere ellers protesterede imod ved overenskomstforhandlingerne i 2018.

  • Arbejdstiden i et skoleår udgør for fuldtidsbeskæftigede 1924 timer, inkl. ferie og helligdage, som falder på mandag til fredag. Arbejdstiden opgøres en gang årligt.

  • Aftalen lægger op til, at det er op til de enkelte kommuner at fastlægge lærernes arbejdstid i samarbejde med den lokale kreds af Danmarks Lærerforening. I aftalen står der: "Med udgangspunkt i kommunens overordnede målsætninger for det samlede skolevæsen udarbejder kommunen en skriftlig redegørelse til kredsen.

  • Lærerne skal have indsigt i, hvordan den enkelte skoleledelse prioriterer lærernes arbejdstid. Ledelsen skal udlevere en begrundelse for deres prioriteringer af lærernes tid til den lokale tillidsrepræsentant.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk