Efter utallige skandaler: Europa-Parlamentet er klar til at oprette permanent skattesnydsudvalg

Udvalget skal ifølge parlamentsmedlem sikre bedre fælles regler for skatteunddragelse i EU.

Der har tidligere været et skattesnydsudvalg i EU. (Foto: FREDERICK FLORIN © Scanpix)

Et utal af skatteskandaler er rullet ind over den europæiske finansverden de senere år, men nu er Europa-Parlamentets økonomiudvalg blevet enige om at nedsætte en permanent gruppe, der skal have fokus på bekæmpelse af skattesnyd og økonomisk kriminalitet.

Det oplyser SF's Grønne Gruppe i Europa-Parlamentet.

- Det er en kæmpe sejr for vores gruppe. Vi har fået nok af skattefiflerier, og det er afgørende, at der bliver sat en stopper for skattesnyd, hvis vi vil have et europæisk demokrati, der hænger sammen, siger Kira Marie Peter-Hansen, medlem af parlamentet for SF og medlem af parlamentets økonomiudvalg.

Hun glæder sig over, at der kan være redskaber på vej, som kan komme problemet til livs.

- Vi kan ikke bare stå stille og vente på endnu en sag. I stedet skal vi arbejde pro-aktivt, undersøge de huller, der er i lovgivningen, og sikre bedre fælles regler for skatteunddragelse i EU, tilføjer Kira Marie Peter-Hansen.

Plyndrede statskasser

Udvalgets beslutning om at oprette et permanent arbejdsgruppe for skattesnyd kommer efter, at en række europæiske medier, heriblandt DR, har dokumenteret, hvordan statskasser i store dele af Europa i årevis er blevet plyndret for milliarder af internationale finansfolk.

I det ene land efter det andet har de samme mennesker, selskaber og banker krævet udbytteskat tilbage, som de aldrig har betalt, og fifleriet med udbytteskat er også blevet brugt til at få den samme skat retur to eller flere gange.

Ingen kender det samlede tab i Europa, men alene i fem lande kan det have kostet statskasserne 410 milliarder kroner. Danmark er formentlig det land, der er blevet hårdest ramt i forhold til sit befolkningstal, eftersom at den danske statskasse ifølge Skatteministeriet har mistet mindst 12,7 milliarder kroner fra 2012 til 2015.

Fokus på enkeltsager

Indtil valget i maj havde parlamentet et særligt skattesnydsudvalg og en række grupper derunder med tidligere medlem af Europa-Parlamentet - nu udenrigsminister - Jeppe Kofoed (S) i spidsen.

De daværende grupper blev nedsat i slipstrømmen af sager om internationale skandaler såsom afsløringen af de såkaldte Panama Papers og Paradise Papers (omfattende lækager af dokumenter om selskaber og privatpersoner, som førte penge i skattely), men der var tale om midlertidige arbejdsgrupper.

Medlem af Europa-Parlamentet Nikolaj Villumsen (Ø) håber netop derfor, at en ny og permanent arbejdsgruppe med fokus på skattesnyd bliver en realitet.

- Det er noget, vi har arbejdet hårdt for på venstrefløjen, fordi det er helt afgørende, at vi får sat en stopper for fifleri og snyd, som røver os for milliarder, der kunne være brugt til velfærd. Så må vi håbe, at de danske medlemmer bakker op, siger han.

Partiledere skal godkende

Lederne af de store politiske partier har endnu ikke godkendt indstillingen fra de enkelte ordførere fra økonomiudvalget. Kira Marie Peter-Hansens forventning er dog, at planerne vil nå parlamentets formandskonference i denne uge, og at den permanente arbejdsgruppe vil blive godkendt.

- Når det har været oppe på ordførerniveau, er der flertal, så jeg kan næsten kun forestille mig, at det bliver til noget. Vi skal bare have formaliteterne på plads og få afgjort, hvilke beføjelser gruppen skal have, så den kan komme i gang med arbejdet, siger hun.

Der er dog ifølge Nikolaj Villumsen "kræfter på højrefløjen", som modarbejder en permanent løsning.

- Vi har set, at nogle vil slås med næb og klør for at forhindre, at der kommer øget pres. Så der er intet, der er sikkert, før den sidste beslutning er truffet.

Et udvalg løser ikke problemet

Konservatives medlem af Europa-Parlamentet, Pernille Weiss, hilser initiativet fra økonomigruppen velkomment, men vurderer, at en permanent arbejdsgruppe primært vil kunne fortsætte samtalen.

- Det er fint, at debatten om skattesnyd og økonomisk kriminalitet fortsætter i arbejdsro med formelle rammer, men skat er et nationalt anliggende, og fælles aftaler på skatteområdet kræver en enstemmighed mellem alle EU's medlemslande i Det Europæiske Råd, hvor ansvaret ligger.

- Uanset hvor permanent en arbejdsgruppe, der er tale om, vil beføjelserne ikke blive flere, siger Pernille Weiss, der har sin opmærksomhed rettet direkte mod en fælles skattebase, som ifølge hende vil gøre samarbejdet mellem de 28 EU-lande langt bedre og medvirke til, at der kan sættes ind overfor skattesnyd.

En fælles EU-skattebase er et forslag, der har været diskuteret i årtier.