Efterlønspenge kan øge statens underskud

Flere end forventet vil hæve deres efterlønspenge. Men pengene vil ikke gå til forbrug, viser undersøgelse.

Udbetalingen af efterlønspengene har få statens underskud til at stige med 33 milliarder kroner næste år. (Foto: © DR, DR)

Udbetaling af efterlønsbidrag til personer, der framelder sig ordningen, kan næste år få statens underskud til at vokse med 16 milliarder kroner mere end budgetteret.

Det viser en analyse fra Ugebrevet. Den viser også, at de udbetalte efterlønspenge kun vil få minimal betydning for den økonomiske vækst.

For at sætte flere penge i omløb og dermed sætte gang i den økonomiske vækst, har regeringen besluttet, at danskere, der har indbetalt til efterlønsordningen, kan få lov at få pengene udbetalt næste år.

I alt har regeringen sat 17 milliarder kroner af til tilbagebetaling af efterlønsbidrag til personer, der framelder sig efterlønsordningen.

Flere hæver pengene, men få bruger dem

Men planen kan blive dyrere for staten end budgetteret. Ifølge undersøgelsen, der er foretaget af Analyse Danmark for Ugebrevet A4, vil langt flere end hidtil antaget nemlig hæve deres efterlønsopsparing. Til gengæld vil relativt få bruge pengene til forbrug.

Dermed risikerer staten at komme til at punge ud med helt op til 33 milliarder kroner næste år, samtidig med at effekten kan blive langt mindre, end regeringen har regnet med.

Kun 12 procent af dem, der kan få flere penge mellem hænderne, har nemlig tænkt sig at omsætte dem i forbrug. Tre ud af fire vil i stedet bruge pengene til opsparing eller afbetaling på gæld.