Ejendomsmægler: Ministers plan mod risikofyldte lån ændrer ikke noget

Erhvervsminister Brian Mikkelsen løber en åben dør ind, når han forsøger at lukke ned for risikable boliglån, lyder det fra mæglere.

Det kan godt være, at priserne på lejligheder er steget voldsomt i København og Aarhus. Men der er altså kommet en række nye varer til byen: Store, fede lejligheder med havudsigt, som gør statistikken skæv, mener ejendomsmægler. Billedet her er fra rejsegildet på boligbyggeriet 'Isbjerget' på Aarhus Havn. (Foto: Axel Schütt © Scanpix)

De hastigt stigende priser i storbyerne kan udgøre en risiko for familier, der har sat sig alt for stramt i drømmeboligen.

Det mener erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), der har lanceret et såkaldt styresignal, der skal tvinge bankerne til at gå uden om de mest risikofyldte lån.

Men initiativerne mod huslån langt op over skorstenen er allerede sat i værk, og det er derfor en nem omgang for erhvervsministeren at råbe vagt i gevær, mener ejendomsmæglere, som DR Nyheder har talt med.

- Jeg synes, agurkesæsonen kommer tidligt i år. De her stramninger er kommet over mange år med henholdsvis personkreditvurdering og murstensvurdering, og det rykker det her ikke en tøddel på, siger Preben Merrild Angelo, der er direktør hos Realmæglerne.

Og den evige snak om voldsomt stigende huspriser i København og Aarhus er skæv, mener han.

- For 20 år siden kunne man ikke få havudsigt i Aarhus og København, men byggekranerne er skudt op og har bragt en ny vare til byerne: store, dyre lejligheder, som giver et skævt billede af udviklingen på boligmarkedet i storbyerne, siger Preben Merrild Angelo fra Realmæglerne.

Tal fra 2015

Baggrunden for Brian Mikkelsens styresignal er en advarsel fra Det Systemiske Råd, som er et organ, der rådgiver regeringen.

Det Systemiske Råd er bekymret for familier i København og Aarhus, der låner mere end fire gange årsindkomsten og sætter sig i et risikabelt afdragsfrit lån, når de køber de dyre kvadratmeter i landets største byer.

Men Finanstilsynet har flere gange de senere år strammet de økonomiske krav ved køb af boliger i København og Aarhus.

Og de stramninger er ikke med i analysen, som bygger på tal fra 2015.

- Der er kommet en række opstramninger de senere år. Derfor er det fint, at erhvervsministeren opfordrer til, at man håndhæver reglerne, men det nye styresignal, forventer jeg ikke kommer til at ændre det store, siger Mads Ellegaard, der er relationsdirektør hos Home.

I slutningen af 2015 skruede Finanstilsynet op for de økonomiske krav til boligejere, der optog lån med variabel rente. Og senest i februar udsendte Finanstilsynet en ny vejledning, som gjorde det endnu sværere for købere i de store byer at få afdragfrihed eller variabel rente på deres lån.

- Vi ser en større udflytning fra de store byer. For eksempel er 25 procent af dem, der flytter til Horsens, fra Aarhus. Det ser vi blandt andet som et udtryk for, at man simpelthen ikke får lov af banken til at låne til sin drømmebolig i for eksempel Aarhus. Det typiske er, at man ikke flytter særligt langt væk, så vi ser en reaktion på de strammere regler, siger Mads Ellegaard.

Han påpeger, at det er i hele boligmarkedets interesse, at man låner, hvad der er forsvarligt.

Facebook
Twitter