Ejendomsmæglerforening: 'Folk frygter, at deres hus nu er usælgeligt'

Selvom Vurderingsstyrelsen har åbnet en kattelem for boligejeres rettelser, så er det ikke nok, mener direktør.

Direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening Ole Hækkerup mener, at vi står i den absurde situation, at myndighederne pålægger borgerne nogle ting, som forhindrer borgerne i at gøre det, de gerne vil med deres liv. (© DR)

Telefonerne gløder i øjeblikket hos Dansk Ejendomsmæglerforening.

Brancheforeningen havde forberedt sig på, at 1,7 millioner boligejere i denne uge ville modtage en foreløbig ejendomsvurdering for 2022.

Derfor havde de oprettet en hotline til de danske ejendomsmæglere, hvis der skulle opstå nogle spørgsmål i forbindelse med de nye vurderinger.

Tip os:

Men der gik ikke længe, før foreningen måtte sætte ekstra bemanding på for at kunne følge med. Det fortæller Ole Hækkerup, der er direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening.

- Vi oplever, at folk, der har deres hus til salg og har fået deres vurdering, henvender sig til ejendomsmægleren og spørger, om deres hus nu er usælgeligt, fordi vurderingen er helt i skoven.

Det er nemlig langt fra alle ejendomsvurderinger, der er gået som forventet.

DR har i løbet af det seneste døgn kunnet vise flere eksempler på, hvordan boligejere pludselig sidder med en grundværdi for mange millioner kroner. Blandt andre Rikke Andersen, hvis grundværdi steg fra 105.000 til 61 millioner kroner.

Og som udgangspunkt har boligejerne ikke mulighed for at klage eller få omstødt deres vurdering før tidligst i 2025.

Vurderinger kan påvirke boligsalg

En situation, som er langt fra ideel, hvis man ønsker at sælge sin bolig, forklarer Ole Hækkerup.

- Det, der er så farligt ved det, er, at folk skulle helst træffe deres beslutning om boligkøb på, hvad det er for et liv, de gerne vil have. Altså hvad er det for nogle økonomiske rammer, og hvor skal børnene vokse op – ikke på baggrund af, hvad det er for nogle offentlige systemer, der virker eller ikke virker.

Han frygter, at de politiske beslutninger i værste fald kan påvirke det danske boligmarked, fordi flere boligejere nu ikke kan komme af med deres bolig, mens potentielle boligejere ikke aner, hvad de skal betale i deres fremtidige grundskyld.

- Vi står i den absurde situation, at myndighederne pålægger borgerne nogle ting, som forhindrer borgerne i at gøre det, de gerne vil med deres liv, siger Ole Hækkerup.

Styrelsen åbner kattelem for rettelser

Både skatteminister Jeppe Bruus (S) og Vurderingsstyrelsen har prøvet at mane situationen til ro.

Skatteministeren har blandt andet været ude at sige, at hvis noget i de forløbige vurderinger "ser helt vildt ud, så skal det selvfølgelig rettes til".

Underdirektør Claus Houmann i Vurderingsstyrelsen oplyser også i en pressemeddelelse, at det er muligt at få sin sag genåbnet, hvis der er tale om helt skæve vurderinger i forbindelse med køb eller salg af sin bolig.

Men det er som sådan ikke nyt, at Vurderingsstyrelsen i særlige tilfælde kan rette i en foreløbig vurdering.

Helt tilbage i januar skrev Skatteministeriet i et notat, at man kun i særlige tilfælde kan bede om hjælp, hvis man eksempelvis på grund af den midlertidige vurdering har bøvl ved en bolighandel.

Men det sker altså uden om det normale klagesystem, og det er derfor skattevæsnet, der i sidste ende bestemmer, imens det almindelige sikkerhedsnet sættes ud af kraft.

- Skatteforvaltningen kan derudover af egen drift rette i foreløbige vurderinger, hvis der konstateres fejl, lød det dengang i notatet.

Skatteministeriet har også tidligere svaret Folketinget, at de data, der indgår i vurderingerne, i vidt omfang er personoplysninger, som boligejere har ret til at få berigtiget.

Muligheden for måske at få hjælp er også kun et lille plaster på såret, mener Ole Hækkerup.

- Jeg er glad for, at der er kommet en udmelding, som siger, at der faktisk er mulighed for at ændre den foreløbige vurdering.

- Men jeg har det også sådan, at det er utroligt, at man skal være glad for, at systemet faktisk åbner en kattelem for, at vi som borgere kan blive behandlet nogenlunde rimeligt, siger han.

Mangler stadig svar på centrale spørgsmål

For selv om Vurderingsstyrelsen nu gentager, at man i særlige tilfælde kan få rettet fejl i vurderingen, er der stadig en række problemstillinger, som mangler at blive løst, mener direktøren.

Udmeldingen giver nemlig ikke et svar på, hvorvidt man kan få en ny vurdering af sin ejendom og grund.

- Mange af de eksempler, vi har set, handler præcis om, at det er grunden, der er helt fejlvurderet, siger Ole Hækkerup.

Og så får både ejendomsmæglerne og Vurderingsstyrelsens travlt.

- Det nye system skal træde i kraft i 2024. Det er om få måneder. Det vil sige, at hvis folk klager over denne foreløbige vurdering, så skal det gå ret hurtigt med sagsbehandlingstiden.

- Ellers havner vi en situation, hvor der er en masse borgere, der har deres hus til salg, eller som overvejer at købe, som ikke kan få svar på, hvad jeg bliver beskattet af fremadrettet, lyder det fra Ole Hækkerup.