Ejendomsskatten er ikke frosset inde endnu

Mange boligejere i København og Aarhus kommer til at betale for meget i ejendomsskat i næste måned.

Det er især boligejere i København og Aarhus, som måske har studset over beløbet på ejendomsskattebilletten. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Da tusindvis af boligejere for nylig modtog ejendomsskattebilletten fra deres kommune, var stigningen i ejendomsskatterne ikke frosset inde.

Det var et bredt flertal i Folketinget blevet enige om at gøre i årene 2018, 2019 og 2020.

Men tusindvis af boligejere især i og omkring København og Aarhus kan ud fra deres nyeste ejendomsskattebillet konstatere, at der står et højere beløb i 2018, end der gjorde på ejendomsskattebilletten for 2017. Det skriver Politiken.

Årsagen er ifølge Skatteministeriet, at det brede politiske forlig fra maj sidste år endnu ikke er omsat til lovgivning.

Lovforslaget blev fremsat inden jul og er i høring til 12. januar. Man forventer, at Folketinget vedtager forslaget i løbet af nogle uger.

Kommunerne er forhindret i indfrysning

Uden lovhjemmel kan kommunerne, som sender ejendomsskattebilletten ud, ikke indfryse stigningerne i ejendomsskatten.

- Derfor vil der for 1. halvår 2018 blive opkrævet grundskyld uden hensyntagen til indefrysningen, mens boligejerne ved opkrævningen for 2. halvår får indefrosset et beløb svarende til stigninger i grundskylden for hele året«, skriver Skatteministeriet i en mail til Politiken.

Når der skal betales ejendomsskatter til august for andet halvår af 2018 vil regningen dermed blive mindre end til februar.

HER ER HOVEDPUNKTERNE I BOLIGSKATTEAFTALEN FRA 2017

  • Den almindelige sats for ejendomsværdiskat sænkes fra 1,0 til 0,55 procent. Det såkaldte millionærknæk hæves fra tre millioner kroner til 7,5 millioner kroner.
  • Det betyder, at ejendomme vurderet til 7,5 millioner kroner beskattes med 1,4 procent. Den progressive ejendomsværdiskattesats har hidtil været 3,0 procent for boliger over tre millioner kroner.
  • Aftalen indfører et såkaldt forsigtighedsprincip. Det betyder, at der fradrages 20 procent af vurderingen. Derfor er det boliger, der er mere end seks millioner kroner værd, der reelt set skal betale den højere sats.
  • Fra 2017 kan alle stigninger i boligskatten indefryses. Derudover bliver der en midlertidig indefrysningsordning for ejerboligers grundskyld i årene fra 2018 til 2020.
  • Herefter kommer der en permanent indefrysningsordning, der omfatter samtlige nominelle stigninger i de samlede boligskatter for boligejere.
  • Selv om ejendomsvurderingen og grundskylden stiger, efterhånden som boligen bliver mere værd, vil den årlige regning i kroner og øre ikke vokse. Men man skal betale den del af regningen, der er indefrosset, når boligen sælges.

Kilde: Ritzau