Ejendomsmatadoren Jesper Koch Andersens speciale var at sælge ejendomme til helt almindelige mennesker – ind til han gik konkurs i 2008 og efterlod sig en gæld på mere end 700 millioner kroner.
Hans selskab købte små udlejningsejendomme i større provinsbyer, og efter ganske få dage eller uger solgte selskaberne ejendommene videre til såkaldte småsparere med en millionfortjeneste, da investorerne betalte mere for ejendommene, end de reelt var værd.
I årene fra 2005 til 2008 fik han således mange hundrede småsparere til at investere i ejendomme.
Blandt dem er Bo Søgaard, som medvirker i tredje afsnit af programserien ”Spekulanterne slår til igen”, som bliver vist på DR1 i aften.
Han investerede i 2006 sammen med 28 andre i to udlejningsejendomme i Vejle efter at have mødt en af Jesper Koch Andersens sælgere på en boligmesse i Viborg. Investeringen skulle fungere som hans pensionsopsparing, og ifølge sælgeren ville de 50.000, som Bo Søndergaard investerede, i løbet af 20 år vokse til 350.000 kroner.
Af salgsmaterialet fremgik det dog, at investorerne skulle have en årlig indkomst på mindst 275.000 kroner og en positiv formue.
Men da Bo Søgaard ikke levede op til de krav, foreslog sælgeren ham, at der blev lavet en fiktiv konto med 30.000 kroner på, så han havde aktiver nok til at komme med.
- Så siger han, jamen det er slet ikke noget problem, fordi det er jo bare lidt overfor banker, og hvad vi nu har, så det hele ser rigtig godt ud, fortæller Bo Søndergaard i programmet.
I alt ti af de 29 investorer tjente for lidt til at gå ind i projektet, viser dokumenter fra sagen.
Betalte 50 procent i overpris
Investorerne betalte i alt 9,5 millioner kroner for de to udlejningsejendomme i Vejle samt et honorar på ti procent oveni til Jesper Koch Andersen, men da en valuar i forbindelse med udsendelsen vurderer, hvad ejendomme reelt var værd i 2006, lyder prisen på 6,4 millioner kroner.
Investorerne betalte altså næsten 50 procent i overpris, hvilket betød, at projektet helt fra starten var dømt til at give underskud. Den husleje, de fik ind, kunne nemlig slet ikke dække udgifterne til driften af ejendommene og de lån, de optog.
Der var desuden skimmelsvamp, huslejen måtte sættes ned, og efter to et halvt år lå underskuddet på 1,3 millioner kroner.
Til sidst var underskuddet så stort, at ejendommene røg på tvang. Investorerne kom ud med en samlet gæld på 4,7 millioner kroner, og mange balancerer på randen af økonomisk ruin.
DR har snakket med flere tidligere ansatte i Jesper Koch Andersens koncern, og de fortæller, at mange af de ejendomme, som han købte, var i så dårlig stand, at de ikke kunne sælges videre til professionelle investorer. I stedet solgte han dem videre til intetanende småsparere som blandt andre Bo Søndergaard.
Afviser snyd
Da Kåre Quist interviewer Jesper Koch Andersen, afviser han, at han har forsøgt at snyde investorerne, da et realkreditinstitut samt den nu krakkede Løkken Sparekasse, som han lånte penge af, stod for både prissætning af ejendommene samt godkendelsen af investorerne.
- Jeg tænker, at jeg har et stort ansvar i det. Jeg tænker, at det er rigtig dårligt og jeg vil gøre alt, hvad jeg overhovedet kan for at hjælpe investorerne ud af det her, siger Jesper Koch Andersen.
Han tager desuden stærkt afstand til den fiktive konto til Bo Søgaard og nægter at kende til skimmelsvamp-sagen fra Vejle.
- Men jeg er også nødt til at forklare – når I stiller alle de her spørgsmål, som I gør – så er jeg også nødt til at sige, at der er noget dybt, dybt nede i essensen, som i 2006 var helt, helt gal, siger han med henvisning til, at det var muligt for ham at låne store pengebeløb i en række banker.
Den tidligere direktør i Løkken Sparekasse, Poul Blicher Johnsen, siger i programmet, at han ikke husker noget om sagen, og at han ikke var involveret i sparekassens udlån til Jesper Koch Andersen.
Tredje afsnit af ”Spekulanterne slår til igen” vises på DR1 i aften klokken 20.40.