Ejendomsvurderinger forsinkes igen: Eksperter tror ikke på ny tidsplan

Forsinkelsen betyder, at skattemyndighederne skal nå at sende over 1,5 millioner ejendomsvurderinger ud på ni måneder.

Skatteminister Jeppe Bruus (S) bekræfter, at skattevæsnet nu kun vil have fra 1. april og året ud til at blive færdige med at sende ejendomsvurderinger til ejere af mere end 1,5 millioner boliger. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Der bliver nu skrevet endnu et kapitel i sagaen om de stærkt forsinkede ejendomsvurderinger.

Skatteminister Jeppe Bruus (S) bekræfter over for DR Nyheder, at tidsplanen for det omstridte system skrider yderligere.

Tip os:

Det betyder, at skattevæsnet først begynder processen med at udsende i alt 600.000 vurderinger 1. april. Det er et skred på tre måneder i forhold til den oprindelige plan.

Først derefter begyndes processen med at få yderligere 950.000 ejendomsvurderinger ud, som er nødvendigt for, at skattevæsnet fra 1. januar kan opkræve nye boligskatter.

Det vil altså sige, at skattemyndighederne skal i mål med at sende 50.000 vurderinger ud om ugen fra 1. april og året ud.

Det står i skærende kontrast til, at der indtil videre er sendt 150.000 ejendomsvurderinger ud på cirka et år.

Men til trods for den stramme tidsplan, så har skatteministeren en nagelfast tro på, at vurderingsskibet kommer sikkert i havn.

- Den overordnede plan holder. Når man har så stor en plan og udrulning, så kan der være nogle af leverancerne, der bliver forsinket. Men det ændrer ikke ved, at den overordnede tidsplan holder, siger Jeppe Bruus.

Her kan du se tidslinjen for sagen om de nye ejendomsvurderinger:

Eksperter tvivler på tidsplan

Udmeldingen om yderligere forsinkelser kommer oven på stribevis af problemer med de nye ejendomsvurderinger. Vurderinger, der skal danne fundamentet om nye boligskatter fra 1. januar næste år.

Senest har DR Nyheder sat kritisk lup på BBR-registret, hvor væsentlige fakta om din bolig fremgår, og som dermed er hovedkilden for skattevæsnet, når de nye vurderinger skal laves.

Men registret er smækfyldt med fejl, og hvis det ender med, at du får en for høj vurdering, så kan det betyde, at du risikerer at skulle betale for meget i boligskat.

Og selv om du opdager fejl i registret om din bolig og melder det ind inden tidsfristen, så er det ikke sikkert, at kommunen kan nå at rette det, så det kommer med i din nye vurdering.

Det ligger sig som den seneste stribe af problemer, der gentagne gange har fået skattevæsnet til at rykke tidsplanen.

Nu vurderer to eksperter så, at det bliver særdeles svært at være klar til at indfase det nye boligskattesystem fra starten af næste år.

- Det er en voldsom mængde, der skal sendes ud, når man tænker på, at de ind til videre kun har sendt 150.000 vurderinger, siger Henning Boye Hansen fra revisionshuset BDO og fortsætter:

- Vi ved, at man er begyndt med de letteste ejendomsvurderinger, og når det bliver sværere at vurdere boligerne, så stiger risikoen også for fejl. Der er mange risici forbundet med it-systemet, og jeg kan godt have min tvivl, om man når at sende alle de planlagte vurderinger ud i år.

Heller ikke Jan Pries-Heje, der er professor i digitalisering ved Roskilde Universitet, er optimist.

- Det er en risikabel plan med risiko for forsinkelse, siger han.

Er det realistisk i forhold til at nå tidsplanen om, at vurderingerne skal bruges fra 1. januar 2024?

- Det tror jeg ikke. Det vil betyde, at de skulle begynde at sende markant flere ud per uge. Det lyder meget optimistisk, at de skulle kunne nå at sende 1,5 millioner ud i år.

- Kommunerne skal godkende de ændringer, man lægger ind i BBR. Har de fået det på skinner? Ellers er det jo en motorvej af klager, som de ikke har tid til at behandle, siger professor Jan Pries-Heje.

Minister: Nogle får først vurderinger i 2024

Selv om skatteministeren fastholder, at skattevæsnet er klar til de nye boligskatter 1. januar næste år, så erkender han dog, at ikke alle har deres vurdering i hånden ved næste årsskifte.

- Langt de fleste kommer ud i år, og så kommer der også nogle ud i starten af 2024. Så kan det være, at enkelte delleverancer skyder sig, men det vigtige er, at den overordnede tidsplan holder, så vi kan komme over i det nye system, siger skatteministeren.

Når vi står her om et år, hvor mange mangler så at få deres ejendomsvurdering?

- Vi skal nå langt, langt hovedparten i år, og så kan der være en lille andel tilbage i første halvdel af 2024, siger Jeppe Bruus.

Er udskydelsen på tre måneder den sidste, vi får?

- Det kan jeg ikke sige. Den overordnede tidsplan holder, og det er jeg meget optaget af. Det har jeg både fået at vide af mit system og af eksterne rådgivere, at den gør, siger skatteminister Jeppe Bruus.

Her kan du få en hurtig gennemgang af, hvad de nye ejendomsvurderinger kan komme til at betyde for dig: